İnşaat yasağı gece yarısı doluyor

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı gece yarısı doluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İşgal altındaki Batı Şeria topraklarında bulunan Yahudi yerleşimlerindeki inşaat yasağının süresi bu gece yarısı doluyor.

Yasağın uzayıp uzamayacağı, İsrail ve Filistinliler arasında ay başında ABD arabuluculuğunda başlayan doğrudan müzakereler için bir kırılma noktası olarak ortaya çıkıyor. Sürenin dolmasına saatler kalırken, yasağın geleceği konusunda İsrail tarafından şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimciler ise şimdiden bazı küçük yerleşimlerde inşaatları yeniden başlatma hazırlıklarına girişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bakanlarından inşaat yasağı ile ilgili herhangi bir görüş sarf etmemelerini istedi.

Netanyahu'nun özel kalem müdürü DE, inşaat yasağına karşı çıkışlarıyla bilinen Knesset (İsrail parlamentosu) üyelerinden Likud'lu Dani Danon ile bir görüşme yaptı ve inşaat yasağının bitişiyle ilgili kutlama gösterilerinde dozu düşürmelerini, uluslararası toplumla bir sürtüşme yaratmamaya özen göstermelerini istedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dahil doğrudan görüşmelerin Filistinli tarafları, inşaat yasağının sürmemesi halinde görüşmelerden çekilecekleri yolunda defalarca kesin açıklamalar yapmışlardı.

Abbas, dün BM Genel Kurulu'nda İsrail'den "ya barışı ya da yerleşim faaliyetlerini" seçmesini istemişti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise bunun Filistinliler için 10 aylık, geçici bir jest olduğunu belirtmiş, yasağın süresini uzatmayı düşünmediğini dile getirmişti.

Barak: Hala yarı yarıya uzlaşma şansı var

Bu arada, ABD'de temaslarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak İsrail'e dönüşü öncesi yaptığı açıklamada, "inşaat yasağında uzlaşma şansının hala yarı yarıya olduğunu" belirtti.

Bir uzlaşmaya varılamaması halinde, bu gece son bulacak inşaat yasağının, aynı zamanda müzakerelerin de sonu olabileceği öngörüleri yapılıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir