İnternet bankacılığında müşteri sayısı 13 milyona yükseldi

Mart ayı sonu itibariyle sistemde en az bir kez "login olmuş" bireysel müşteri sayısı 13 milyon kişiye yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) internet bankacılığı raporuna göre, bu yılın mart ayı sonu itibariyle sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" bireysel müşteri sayısı 13 milyon, kurumsal müşteri sayısı ise 1,5 milyon kişiye yükselirken, bu kişilerin yüzde 40'ı Ocak-Mart 2010 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptı.

TBB üyesi bankalardan internet bankacılığı hizmeti veren 26 bankanın bilgilerinden oluşan internet bankacılığı raporuna göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" toplam bireysel müşteri sayısı, Mart 2010 itibariyle 13 milyon oldu. Son bir yıl içerisinde "login olmuş" toplam bireysel müşteri sayısı ise 7 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Ocak-Mart 2010 döneminde 5,4 milyon bireysel müşteri tarafından en az bir kez internet bankacılığı işlemi yapılırken, bu miktar, toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 40'ını oluşturdu.

Aynı dönemde, aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 561 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre ise 31 bin kişi artış yaşandı.

Kurumsal müşteriler

İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" kurumsal müşteri sayısı ise Mart 2010 itibariyle 1,5 milyon kişi oldu. Bunların yüzde 39'u Ocak-Mart 2010 dönemi içerisinde en az bir kez işlem yaparken, son bir yıl içerisinde "login olmuş" kurumsal müşteri sayısı 709 bin kişi seviyesinde gerçekleşti.

İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez "login olmuş" toplam bireysel ve kurumsal müşterilerin yüzde 40'ı Ocak-Mart 2010 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaparken, aynı dönemde toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 587 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre ise 32 bin kişi artış oldu.

70,5 milyar liralık yatırım işlemi

Bu yılın ilk çeyreğinde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11,8 milyon adet yatırım işleminin hacmi 70,5 milyar lira olurken, bir önceki çeyreğe göre işlem hacminde 2,7 milyar lira tutarında bir artış gerçekleşti.

İlk 3 ayda gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 25,1 milyar lira tutarı ile hisse senedi işlemleri aldı. Hisse senetlerini yatırım fonları, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi.

En yüksek ortalama işlem hacmi 34,3 bin lira ile repo işlemlerinde yaşanırken, vadeli hesaplar, ortalama 17,3 bin liralık işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 5,9 bin lira oldu.

163 milyar liralık finansal işlem

Ocak-Mart 2010 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 69 milyon, tutarı ise 163 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 85'ini oluşturdu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 6 bin adet artarken, bir önceki 3 aylık döneme göre 2 bin adet azaldı. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 22 milyar lira artarken, bir önceki 3 aylık döneme göre 8 milyar lira düştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir