İnternetiniz ne kadar yeşil?
İnternet kullanımı, 2020 yılına kadar elektrik talebinin de yüzde 60 oranında artmasına neden olacak. Enerji kaynakları ne kadar kirli olursa, internet çevreye o kadar zarar verecek.
Dünya genelinde internete bağlı olan insan sayısının 2.5 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor. 2.5 milyar insan için, internetsiz bir yaşamı hayal etmek artık çok zor. İnternet kullanım oranı her geçen gün hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Hatta 2017 yılına kadar internet kullanan kişilerin sayısının 3.7 milyara yükselerek, dünya nüfusunun yarısına ulaşması bekleniyor.
İnternet kullanımındaki bu hızlı büyüme, offl ine dünyaya ait olan bir ürüne yönelik talebin ciddi boyutta artmasına neden oluyor. O ürün, elektrik.
İnternet kullanımı ve bağımlılığının artması nedeniyle, 2020 yılına kadar elektrik talebinin yüzde 60 oranında artacağı tahmin ediliyor.
İnternetin enerji verimliliği sağlayan bir rol üstlendiği gerçek; fakat internetin ayak izini de unutmamak gerekiyor. Öyle ki, çevreye zarar veren enerjilerin kullanıldığı ülkelerde, internetin çevre ayak izi de bir o kadar fazla oluyor. Greenpeace, geçtiğimiz Nisan ayında "Clicking Clean" isimli bir rapor yayımladı. İnternet şirketlerinin ne kadar yeşil olduklarını ve yeşil interneti nasıl yarattıklarına dair bilgiren içiren araştırmada, Greenpeace şirketlere puanlar veriyor.
Greenpeace araştırmasında öne çıkan şirket, enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan Apple. Şirket, enerji tüketiminde, kömür, petrol veya doğalgaza kesinlikle yer vermiyor.
Listede ikinci sırada Yahoo var. Enerjisinin yüzde 59'unu rüzgar ve güneşten sağlayan şirketin, enerji kullanımında kömür yüzde 20 ile ikinci sırada, nükleer ise yüzde 12 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Listenin üçüncü sırası Facebook'a ait. Enerjisinin yüzde 49'unu rüzgar ve güneşten elde eden Facebook'un enerji tüketiminin yüzde 25'ini kömür, yüzde 16'sını nükleer, yüzde 7'sini ise doğalgaz oluşturuyor.
Facebook'u yüzde 48'lik yenilenebilir enerji kullanımıyla Google takip ediyor. Şirketin enerji tüketiminde kömürün payı yüzde 22; nükleerin payı yüzde 15; doğalgazın payı ise yüzde 13.
Twitter'ın yenilenebilir enerji kullanım oranı yüzde 21. Şirketin enerji kullanımında yüzde 42 ile doğalgaz öncelikli paya sahip. Kömür ise yüzde 22 ile ikinci sırada.
Greenpeace listesine aynı zamanda IBM, Microsoft, HP gibi sadece internetle uğraşmayan şirketler de dahil edilmiş. Bu şirketler arasında enerji tüketiminin yüzde 29'unu yenilenebilir enerjilerden elde eden Microsoft, ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada, yüzde 18 yenilenebilir enerji kullanımı ile IBM geliyor. HP ve Oracle'ın yenilenebilir enerji oranı ise yüzde
Greenpeace'den geçer not almayan şirketler arasında dikkat çeken iki isim Twitter ve Amazon. Twitter’ın enerji şeff afl ığı konusunda diğer şirketlerin gerisinde kaldığına dikkat çeken Greenpeace, Amazon'u da, yenilenebilir enerji kullanımı konusunda çok geri kalmakla eleştiriyor.
Apple, Google ve Facebook'tan "temiz ol" baskısı
300'ün üzerinde veri merkezini inceleyen araştırmada ortaya çıkan yedi temel sonuç şöyle:
1. Apple, Box, Facebook, Google, Rackspace ve Salesforce'dan oluşan altı büyük bulut markası, veri merkezlerinin enerjisini yüzde 100 yenilenebilir enerjilerden sağlama hedefl eri doğrultusunda ilerliyorlar.
2. Apple ve Facebook başta olmak üzere, bazı önde gelen markalar, enerji şeff afl ığı konusunda çok önemli ilerlemeler kaydettiler.
3. İnternetin önemli bir bölümüne altyapı sağlayan Amazon Web Hizmetleri, sektörün en kirli ve şeff af olmayan şirketlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Şirket enerji kullanımı ya da çevre ayak izi konusunda hiç bir bilgi vermiyor.
4. Apple, Facebook ve Google'ın baskılarının sonucunda, ABD'nin en büyük enerji şirketi olan Duke Energy Yeşik Kaynak Sözleşmesi'ni kabul etti.
5. Google, yenilenebilir enerji ile çalışan internetin kurulmasında liderliğini sürdürüyor. Şirket hem yenilenebilir enerji alımını hem de bu alana yaptığı yatırımları artırıyor.
6. Facebook da, yeşil internet konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Şirket veri merkezini Iowa'da konumlandırma kararı alarak, dünyadaki en büyük rüzgar türbini satın alımını gerçekleştirdi.
7. Apple, yeşil internet alanında en fazla gelişme gösteren şirket oldu. Apple aynı zamanda, yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanımı taahhüdünde en yaratıcı ve agresif şirket olduğunu kanıtladı.