”Irak daha yoğun bir şekilde işin içinde olacak”

Bakan Babacan, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye, Irak ve ABD'nin dün Bağdat'ta yapılan üçlü komisyon toplantısının önemli ve verimli olduğunu, Irak'ın hem askeri makamları, hem de diğer ilgili devlet birimlerinin bundan sonraki çalışmalarda daha yoğun bir şekilde işin içinde olacağını bildirdi.

Babacan, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile bir araya geldi. İki Bakan, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın gelecek hafta başında İstanbul'a yapacağı ziyarette hangi konuların görüşüleceğine ilişkin bir soru üzerine, Nalbantyan'ın 24 Kasım'da İstanbul'a geleceğini ve kendisiyle akşam yemeğinde buluşacağını ifade etti.

Görüşmede iki ülke ilişkileri çerçevesinde neler yapılabileceğinin ele alınacağını belirten Babacan, "Diyalog sürecindeki amacımız tam normalizasyon. Ancak o noktaya ulaşmak için kuşkusuz karşılıklı adımlar atılması gerekiyor" dedi.

Bölgedeki görüşmelerin sadece Türkiye ile Ermenistan arasında değil, Azerbaycan ile Ermenistan arasında da devam ettiğini kaydeden Babacan, "iki ayrı hat olduğunu" vurguladı. Babacan, ancak arada bir yapılacak üçlü toplantılarda da bu iki ayrı hattın koordinasyonunun da sağlanacağını ifade etti.

En son Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Moskova'da bir araya geldiklerini anımsatan Babacan, bu toplantının sonuçlarının olumlu olduğunu öğrendiklerini bildirdi. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede sorunların çözülmesi için yeni bir iklim var. Bu, önemli bir fırsat penceresi. Ancak bu fırsat penceresinin ben iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sık sık söylediğim gibi, pencereler açılır, ama zamanı gelir, kapanabilir de. Dolayısıyla bu fırsat penceresi açık iken, hem Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin hızla normalleşmesi için tüm tarafların ellerini çabuk tutmaları gerektiğini düşünüyorum."

"Bu anlaşma komşu ülkeleri de yakından ilgilendiren bir anlaşma"

ABD-Irak güvenlik anlaşması ve dün Bağdat'ta yapılan üçlü toplantıya ilişkin sorular üzerine ise Babacan, imzalanmış olan, ancak henüz parlamentonun onayına sunulmayan güvenlik anlaşmasıyla ilgili olarak bugün Ankara'nın Irak'tan bir konuğu olduğunu, Devlet Bakan Ekrem El Hekim'in Ankara'da bulunduğunu anımsattı. El Hekim ile bugün görüşeceğini ve bu konuların ele alınacağını ifade eden Babacan, "Kuşkusuz bu anlaşma komşu ülkeleri de yakından ilgilendiren bir anlaşma" dedi.

Babacan, anlaşmaya ilişkin nihai kararı Irak parlamentosunun vereceğini, ancak Türkiye'nin bu anlaşmayla ilgili görüşlerini hem Irak, hem de ABD tarafına ilettiğini bildirdi.

Türkiye'nin halen terör örgütü PKK'ya karşı verdiği bir mücadele olduğunu ve bu mücadelenin kapsama alanının daha da genişlediğini vurgulayan Babacan, artık sadece askeri enstrümanların değil, pek çok enstrümanın devreye girdiği bir mücadele içinde bulunulduğunu belirtti.

Babacan, bu mücadele verilirken hem ABD, hem de Irak merkezi hükümetiyle yakın işbirliği yapıldığını kaydederek, bugüne kadar yapılan operasyonlara Irak hükümetinin de destek verdiğini ve Irak hükümetinin kuzeyde imkan ve kapasiteleri olmadığı için Türkiye'nin bunu gerçekleştirmesinin doğal olduğunu kendilerine ilettiğini bildirdi.

Bağdat'ta dün yapılan toplantıyla ilgili olarak Babacan, "Dünkü toplantı önemlidir" dedi ve üçlü mekanizmanın öncekilerle karıştırılmamasını istedi. Toplantıda, sadece İçişleri Bakanlıkları değil, Türkiye, ABD ve Irak'tan askeri yetkililer ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililerin bulunduğunu belirten Babacan, bu toplantıda PKK'nın bir terör örgütü olduğunun bir kez daha teyit edildiğini ve bu toplantıların yaklaşık iki ayda bir tekrarlanması, arada da alt komitelerle çalışmaların günlük bazda sürdürülmesi kararının alındığını belirtti. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak'ın kendi güvenlik ve savunma kapasitesi güçlendikçe, ABD de oradaki askeri varlığını Irak'ın dışına çekecek. İmzalanan anlaşmanın da özü bu, yani Irak'ın artık kendi meselelerine daha çok sahip olması.

Şimdiye kadar ABD ile beraber yürüttüğümüz bazı çalışmaların, bundan sonraki safhalarda, Irak'ın da işin içine katılmasıyla yürütülmesinden daha doğal bir gelişme olmaz. Irak'ın hem askeri makamlarının, hem diğer ilgili devlet birimlerinin bundan sonraki çalışmalarda daha yoğun bir şekilde işin içinde olacağını söyleyebilirim. Dünkü toplantı oldukça verimli, arkadaşlarımız sonuçlarından oldukça memnunlar."

Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in Bağdat'ta kaldığını kaydeden Babacan, Özçelik'in temaslarını 4-5 gün daha sürdüreceğini ifade etti. 

Türkiye-Romanya ilişkileri

Babacan, Konuk Bakan ile görüşmelerinde Türkiye-Romanya ilişkilerini ele aldıklarını, ilişkilerin hangi cepheden bakılırsa bakılsın, mükemmel olarak nitelenebilecek düzeyde olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki üst düzey siyasi temas trafiğinin yoğun olduğunu ifade eden Babacan, bunun yanında ekonomik, kültürel ve askeri ilişkilerin de son derece yakın olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 7 milyar dolar olduğunu, bu yıl bu rakamın 8 milyar doları geçmesinin hedeflendiğini söyleyen Babacan, aynı şekilde Romanya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısının da 400 bini geçmesinin beklendiğini kaydetti. Enerji alanında da işbirliği olduğunu belirten Babacan, özellikle Nabuco projesinin her iki ülkenin destek verdiği önemli bir proje olduğunu söyledi. Babacan, Karadeniz altından geçecek bir elektrik hattıyla, iki ülkedeki elektrik ağlarının birbirine bağlanmasının mümkün olacağını söyledi.

Romanya Dışişleri Bakanı Comanescue

Romanya Dışişleri Bakanı Comanescue da konuşmasında, kendisine gösterilen ilgiden mutluluk duyduğunu kaydederek, bu ilginin dost Türk halkının Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilere verdiği önemden kaynaklandığını belirtti.

Romanya'nın Türkiye'yi AB sürecinde desteklediğini ifade eden Comanescue, Türkiye'nin üyeliğinin sadece Türkiye açısından değil, AB açısından da katkı sağlayacağını ve bunun son derece önemli olacağını kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkileri "mükemmel" olarak niteleyen Comanescue, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için de Babacan'ı tebrik etti.

Küresel ekonomik krize de değinen Comanescue, ortak bir hedefin olması gerektiğinin altını çizdi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2010 yılında en az 10 milyara dolara ulaşmasını istediklerini belirten Comanescue, Dışişleri Bakanları ve Dışişleri Bakanlıkları seviyesinde de gerekli çabaların gösterilmesine karar verdiklerini ve fırsatların bulunduğunu belirtti.

Comanescue, krizi aşabilmek için en iyi yöntemin ekonominin geliştirilmesi olduğunu ifade ederek, iki ülkede de bu yönde çabaların olduğunu kaydetti.

Üçüncü piyasalarda iki ülkenin ortak projeler yapabileceklerini belirten Comanescue, Orta Asya'dan geldiğini anımsatarak, bölgedeki Türk iş adamlarının kapasitesine işaret etti. Comanescue, Romanya'daki iş adamlarına Türk iş adamların başarı öyküsünden esinlenmelerini söyleyeceğini kaydetti. Romanya Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin AB üyeliğinin de AB'ye katma değer sağlayacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.