”Irak ile yeni bir dönemin başlatılması söz konusu”

Org. Başbuğ'un açıklamarını değerlendiren Gül, terör örgütünün Irak'taki otorite boşluğundan çok faydalandığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Şüphesiz ki terör örgütü Irak'taki otorite boşluğundan çok faydalandığı için en çok bizimle işbirliği içerisinde olması gereken ve bununla ilgili yeni bir dönemin başlatılması da söz konusudur" dedi.

Gül, Nijerya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalamanı'nda açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "İsrail basınında bazı haberler çıktı. Mavi Marmara ile ilgili baskının ardından sizinle İsrail'li mevkidaşınız arasında bir temas kurulacağına ancak bunun gerçekleşmediğine dair. Böyle bir temas söz konusu oldu mu, böyle bir görüşme hazırlığı söz konusu oldu mu? Bundan sonraki süreçte İsrail Cumhurbaşkanı ile herhangi bir görüşmeniz gündeme gelebilir mi?" sorusuna, "Benim böyle bir şeyden hiç bilgim yok. Böyle bir şey de şimdiye kadar söz konusu olmadı. Planlanmış herhangi bir şey de yok" yanıtını verdi.

"Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuzey Irak'a yönelik olarak 'Sözün bittiği yerdeyiz' dedi. Türk kamuoyunun bunu nasıl okuması gerektiğini düşünüyorsunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Terörle mücadele Türkiye'nin en büyük meselesidir, birinci meselesidir ve kapsamlı bir meseledir. Bunun dış politika boyutu vardır, güvenlik güçlerinin sahada mücadelesi vardır, ekonomik sosyal boyutları vardır. Aslında bu tamamen hükümetin bileceği bir şeydir. Irak'la ilgili, özellikle dış ülkelerle ilgili, çevreyle ilgili. Tabii ki Kuzey Irak'ın ve Irak'ın terörle mücadeledeki işbirliğiyle ilgili konular, bunlar çok hassas olduğumuz bir süreç içerisinde ve herkesin de bu süreçte katkısını beklediğimiz bir dönemde bunlar nasıl yorumlanır, gazeteleri görmedim; söylediğiniz şeylerden de haberim yok. Sadece şöyle bir başlıklara baktım. Nedir, ne kadar doğrudur, ne kadar değildir, bilmiyorum. Bunlar tamamen hükümetin inisiyatifinde olan bir konudur ve ayrıca da çok kapsamlı götürülmesi gereken...

Bazı konular açık konuşulur, bazı konular çok açık konuşulunca, olacak şeyler de olmaz, açıkçası. O bakımdan bu konuyla ilgili fazla bir şey söylemek istemem. Ama Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı çok açıktır ve terörle mücadelede Türkiye asla taviz vermeyecektir. Bu konuda mücadelede içerde olduğu gibi dışarda, uluslararası işbirliği de kaçınılmazdır ve bu herkesin görevidir. Sadece Türkiye'nin beklentisi değil, herkesin görevidir. Şüphesiz ki terör örgütü Irak'taki otorite boşluğundan çok faydalandığı için en çok bizimle işbirliği içerisinde olması gereken ve bununla ilgili yeni bir dönemin başlatılması da söz konusudur. Bu konuda önemli mesafelerin de alınmakta olduğunu buradan söylemek isterim. Ama bu konuların detaylarını doğrusu basınla konuşmayı da çok doğru bulmam. Çünkü bizim amacımız netice almaktır."

Rektör atamaları

Cumhurbaşkanı Gül, rektör atamalarıyla ilgili olarak yöneltilen, "YÖK   tarafından yapılan atamalarda özellikle az oy alan adaylar tercih edildiğinde gözler size çevriliyor son olarak da Giresun'dan rektör adayı için böyle bir tercih oldu. YÖK'ün iki oy alan bir adayı ataması gündeminize gelecek, görüşünüz nedir?" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"İkinci konuyla ilgili benim önüme herhangi bir şey gelmedi. Biliyorsunuz bir kaç gün önce Kazakistan'daydım. Bana herhangi bir dosya gelmedi bununla ilgili. Ama gazetelere yazılanları ben de gördüm okudum. Dolayısıyla dikkatimi çekti gerçekten. Onun için YÖK'ten izahat istedim dönünce, yani nasıl kriter uygulanıyor, nasıl değerlendiriliyor, nasıl yapıyorlar, neye önem veriyorlar? Benim de dikkatimi çektiği için bu konuyla ilgili izahat istedim.

Bu vesileyle şunu da söylemek isterim, daha önce de söyledim bunu ben. Üniversitelerdeki bu sistem, rektör seçim ve atamalarıyla ilgili bu sistem doğru değil. Hatırlarsınız, bütün bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra bir tepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklı bir Türkiye; o günkü Türkiye değil. Dolayısıyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doğru, en gelişmiş ülkelerde en gelişmiş üniversiteleri nasıl düzenleniyor? Bu işler nasıl oluyor? Buna uygun bir şekilde Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkede olması gereken şekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudaki görüşlerimi ve rahatsızlığımı daha önce de ifade etmiştim."

"İktidarla ana muhalefet arasında görüşme polemiği var. Sizin liderlere görüşme konusunda bir çağrınız olacak mı? Çankaya Köşkü'nde bir zirve toplamayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Biliyorsunuz ben bütün parti başkanlarıyla görüştüm tek tek bu konularla ilgili. Ayrıca da güçlü bir çağrıda da bulundum ki böyle bir konuda usul meselelerine hiç girmeden büyük bir özgüven içerisinde bir araya gelmeleri ve konuşmaları gerekir diye. Bu ikili olur, toplu olur, nasıl olabiliyorsa..." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir