Irak, petrolünü Türkiye üzerinden ihraç etmek istiyor

Türkiye ziyareti kapsamında Davutoğlu ile biraraya gelen Irak Başbakanı İbadi, Türkiye üzerinden petrol ihracatını artırmak istediklerini belirterek, “Bu dönemde bütün alanlarda ikili ekonomi, enerji, güvenlik ve askeri işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin tek yanlı olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden petrol alması ve uluslararası piyasalara ihraç etmesi nedeniyle merkezi Irak hükümetiyle yaşanan gerginlik aşılıyor. Türkiye’yi stratejik ortak olarak niteleyen Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye-Irak ilişkilerini siyasi, ekonomik ve askeri alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda ilerletmek ve Irak petrollerinin Türkiye topraklarından geçerek dünya pazarına ihraç etmek istediklerini söyledi. Türkiye’nin tek yanlı olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden petrol alması nedeniyle merkezi Irak hükümetiyle yaşanan gerginlik aşılıyor. Türkiye’yi stratejik ortak olarak niteleyen Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye-Irak ilişkilerini siyasi, ekonomik ve askeri alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda ilerletmek ve Irak petrollerinin Türkiye topraklarından geçerek dünya pazarına ihraç edilmesini istediklerini söyledi.

"İkili ekonomi, enerji, güvenlik ve askeri işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı İbadi, Başbakanlık Merkez Bina’da ortak basın toplantısı düzenledi. İbadi, iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantılarını tekrar başlatmak üzere Türkiye’de bulunduklarını belirtti. Bu toplantıları Irak ve Türkiye’nin yanında, bölgenin çıkarını gözetecek şekilde tekrar hayata geçirmek istediklerini kaydeden İbadi, “Bu dönemde bütün alanlarda ikili ekonomi, enerji, güvenlik ve askeri işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz” dedi.

İbadi, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon kurulduğunu ve bu çerçevede 60 ülkeden oluşan uluslararası güçle IŞİD’e karşı mücadele verildiğini hatırlatarak, bu örgütün sadece Irak ve bölge için değil tüm dünya için tehdit oluşturduğuna dikkati çekti. Irak halkı ve güvenlik güçlerinin terörizmle mücadele ettiğini dile getiren İbadi, “Irak silahlı kuvvetleri Peşmerge kuvvetleri ile Irak güvenlik sistemi içerisinde birlikte hareket etmektedir. Bu çerçevede Haziran ayından itibaren bölgelerimizi işgal etmeye başlayan IŞİD’in kontrolünü azaltmaya başlamışlardır. Şu anda IŞİD’i bölgelerimizden çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İbadi, Irak’ta sadece güvenlik meseleleriyle ilgilenmediklerini aynı zamanda yolsuzlukla da mücadele konusunda çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Enerjide işbirliği

İbadi, Irak bütçesi ve petrolle ilgili konuların bugün Irak parlamentosunda görüşüldüğüne işaret ederek, “Irak petrolünün Türk topraklarından geçerek Ceyhan limanına gelerek oradan da dünya pazarına açılması konusu gündeme gelmiştir. Biz bu anlaşmayı daha da güçlendirerek Türkiye üzerinden bu ihracatı yapmak istiyoruz. Bu ekonomik yönden Türkiye ve Irak’ın çıkarınadır” dedi.
Türkiye-Irak ikili ilişkilerine büyük önem verdiklerinin altını çizen İbadi, “Türk ve Irak ekonomisinin kalkınmasını ve iyileşmesini istiyoruz. Karşılıklı olarak iki halkın ulusal çıkarı için bunu yapmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

İbadi, iki ülke arasında yürütülen açılım sürecini şeffaflık içinde devam ettirdiklerini dile getirerek, “Görüşmelerimizde açık ve net bu çözümleri konuştuk. Bu çözümler netlik ve şeffaflık çerçevesinde olur. Bu açıklık içerisinde bunu gerçekleştireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Haydar el-İbadi, Türkiye-Irak İş Konseyi Toplantısı’nda konuşma yaptığı konuşmada, “Türkiye en önemli komşularımızdan ve stratejik ortaklarımızdan biridir” dedi..

Bu konularda ilginizi çekebilir