Irak'ta 3,4 milyar dolar yatırım yapacağız

Yıldız, "Üçüncü ülkelerdeki operasyonlarımız, yurtiçi arama faaliyetlerine kaynak sağlanması açısından önemli bir unsur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yapılan Irak'ın kuzeyindeki 3 bölgenin doğalgaz sahalarının ihalesinde, 2 bölgenin ihalesini TPAO'nun önderlik yaptığı firma ve konsorsiyumların kazandığını hatırlatarak, "Irak'ta, dün kazanılan ihaleler ile birlikte oraya yaklaşık 3,2 milyar dolarlık yatırım yapacağız" dedi.

Bakan Yıldız, Global Enerji Derneği'nce Sheraton Oteli'nde organize edilen Uluslararası Enerji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, dün Irak'ın kuzeyindeki 3 bölgede doğalgaz sahalarının ihalesinin gerçekleştirildiğini söyledi. Söz konusu 3 sahanın 2'sinin TPAO'nun önderlik yaptığı firma ve konsorsiyumların kazandığını hatırlatan Yıldız, bunun, 100 milyar metreküplük doğalgazın TPAO olarak çıkarılması anlamına geldiğini ifade etti.

TPAO'nun uluslararası arenada büyümesinin temel politikalarından biri olduğunu vurgulayan Yıldız, "Irak'ta dün kazanılan ihaleler ile birlikte oraya yaklaşık 3,2 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Oradan ve bir kısım gaz angajmanlarından kazandığımız parayı, yerli kaynakları arama faaliyetlerinde finansman olarak kullanacağız. Üçüncü ülkelerdeki operasyonlarımız, yurtiçi arama faaliyetlerine kaynak sağlanması açısından önemli bir unsur" dedi.

Yurtdışında petrol, doğalgaz arama faaliyetlerine de değinen Bakan Yıldız, Libya'da ilk açılan 6 kuyunun tamamında petrol çıktığına işaret etti.

Kıbrıs'ta petrol araması için çalışıyoruz

Yıldız, Kıbrıs'ın etrafında ve münhasır alanda petrol arama yapılması için çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Yıldız, Güney Kıbrıs'ın talep etmesi halinde, Güney Kıbrıs'ın bu talebini de karşılayacak bir yapı oluşturulmaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. 

Türkiye ile KKTC Arasındaki İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokole, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC adına da KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun imza koydu.

Yıldız, imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, özellikle Mersin ile Kıbrıs arasındaki münhasır saha içinde yapılan sismik araştırmalarda bir kısım verilere rastlandığını ve bunların realize edilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Arama faaliyetlerinin yaklaşık denizde 288 bin kilometrekarelik bir alanı kapsadığını anlatan Yıldız, yürütülen çalışmalar çerçevesinde hazırlanan master planın Kıbrıs'ın büyümesini ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek, rekabetçi ortam sağlayacak yapısal değişiklik öngörüldüğünü ifade etti.

Bakan Yıldız, master plan çerçevesinde eğer denizaltı kablosunu özel sektör yapacaksa Türkiye'den üretilen enerjinin KKTC'ye aktarılması, yapmayacaksa KKTC'de özel sektörün bir santral yapmasının öngörüldüğünü belirtti.

''Güney Kıbrıs'a da enerji verilecek mi'' şeklindeki soru üzerine, ''Güney Kıbrıs'ın talep etmesi halinde onu bile karşılayabilecek bir yapı oluşturuyoruz'' dedi.

Yıldız, ''Teklif gitti mi?'' şeklindeki bir diğer soruya da ''Bu konuda ana muhatap KKTC'dir'' yanıtını verdi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da bu yönde AB'nin Kıbrıs'ta bulunan misyonları aracılığı ile bu niyeti yazılı olarak gerekli taraflara ilettiklerini söyledi. Atun, ''Dolayısıyla kablo projesi gerçekleştikten sonra Güney Kıbrıs'a ihtiyaç halinde vermeye, paylaşmaya hazırız ve bunu ilettik'' dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir