”İran konusunda Brezilya ile yakın istişare ediyoruz"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye-Brezilya stratejik işbirliği ilişkisinin büyük bir hızla geliştiğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin önemli bir gelişme katettiğini belirterek, "Son dönemde çok somut olarak da İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerde Brezilya ile Türkiye arasında çok yakın istişare kanadı oluştu ve konunun barışçıl yönde çözülmesi doğrultusunda bu istişare kanalının önemli etkileri oldu" dedi.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile Çırağan Sarayı'nda çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Yaklaşık 1,5 saat süren çalışma yemeğinin ardından Davutoğlu ve Amorim, birlikte basın toplantısı yaptı.

Davutoğlu, Amorim'i İstanbul'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Biz haftalık olağan görüşmemizi yapıyoruz. Geçen hafta ben Brezilya'daydım. Ondan önceki hafta da Amerika'da birlikteydik. Bu arada sürekli telefonla görüşüyoruz. Belki de telefonla ailemden daha çok görüştüğüm insanlardan biri sayın Amorim" dedi.

"Türkiye-Brezilya stratejik işbirliği ilişkisi büyük bir hızla gelişiyor" diyen Davutoğlu, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Da Silva'nın geçen yıl Türkiye'yi ziyaretinden sonra, iki ülke arasında çok üst düzey ziyaretler yapıldığını anlattı.

Yasemin işbirliği

Davutoğlu, önemli bir kültürel forum olan Medeniyetler İttifakı toplantısına bu yıl Brezilya'nın ev sahipliği yaptığını, bu toplantıda Türkiye'nin de eş başkan olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Brezilya ile bütün bu küresel platformlarda işbirliği halindeyiz. Son dönemde, çok somut olarak, İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerde de Brezilya ile Türkiye arasında çok yakın istişare kanadı oluştu. Bu konunun barışçıl yönde çözülmesi doğrultusunda bu istişare kanalının önemli etkileri oldu. Geçen ABD'de sayın Başbakanımız ile sayın Lula görüştükten sonra sayın Obama ile de bir görüşme olmuştu. Ben bu görüşmenin takip toplantısı mahiyetinde Brezilya'ya gitmiştim. Brezilya dönüşü hemen İran'a gittim. Şimdi de sayın Amorim Türkiye'ye geldikten sonra İran'a geçecekler. Ben İran'la ilgili intibalarımı kendisiyle paylaştım. Neler yapabileceğimizi, birlikte hangi görüşleri öne çıkarabileceğimiz hususunu kendileriyle paylaştım. Sonra da ben AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Brüksel'de bir görüşme yapmıştım. O konuda da sayın Amorim'i bilgilendirdim. Böylece atacağımız adımları koordine etmeye devam ediyoruz.

Her iki ülkenin de amacı küresel barışa katkı sağlamak, bölgesel istikrarı korumaktır. Bundan dolayı tekrar Türkiye'ye gelmiş olmasından duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum. Bundan sonra da sayın Amorim'in Tahran ziyareti sonrasında da istişarelere devam etmeye karar verdik. Sayın Lula'nın İran ziyareti öncesinde tekrar durumu birlikte değerlendireceğiz."

Konuk Bakan, iki ülke arasındaki işbirliğine "Yasemin işbirliği" denmesinin bir sır olduğunu ifade ederek, "Ama Davutoğlu bu sırrı açıkladı" diyerek espri yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir