İran, müzakerelere hazır

Ülke zenginleştirilmiş uranyumda ön koşulsuz müzakerelere hazır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran, nükleer yakıt temini konusunda ön koşulsuz müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, bir konferansta yaptığı konuşmada, Tahran'daki tıbbi araştırmalar reaktöründe kullanılmak üzere talep ettikleri nükleer yakıta ilişkin önerilerinin hala masada olduğunu söyledi.

"Yakıt talebi önerimiz geçerliliğini koruyor" diyen Salihi, "Ön koşulsuz müzakerelere hazırız. Zenginleştirilmiş uranyum takasında garanti verilmesini istiyoruz. Bu da ancak müzakerelerle elde edilir ve ayrıntılar üzerinde konuşulur" ifadesini kullandı.

Salihi, zenginleştirilmiş uranyumun İran topraklarında değiş tokuş yapılmasının da bir tür garanti olduğunu bildirdi.

Salihi, takasın Türkiye gibi üçüncü bir ülkede yapılıp yapılamayacağıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"İran'a garanti verebilecek çok sayıda alternatif var. Bu garanti ve alternatifler müzakerelerde ele alınabilir."

İran ve Batılı ülkeler arasında zenginleştirilmiş uranyum takasına ilişkin müzakerelerinden sonuç alınamamış, ardından Tahran yönetimi, kendi tesislerinde uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini başlatmıştı.

Yakıta dönüştürülmek üzere her ay yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 1,5 kilogram uranyuma ihtiyaç duyulduğunu açıklayan İran, 5 kilo yakıt elde edildiğini bildirmişti.

Yakıtın Tahran'daki tıbbi reaktörde yaklaşık 850 bin kanser hastasının tedavisinde kullanılacak 20 çeşit ilaç üretiminde kullanılacağı açıklanmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir