İran, nükleer görüşmeleri erteledi

Ahmedinejad, Fransa, ABD ve Rusya ile yapılacak görüşmelere Brezilya ve Türkiye'nin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "kendilerine yönelik yeni yaptırımlar yüzünden Batıyı cezalandırmak amacıyla nükleer programıyla ilgili görüşmeleri ertelediğini" bildirdi.

Ahmedinejad, Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmeleri birkaç hafta erteleme kararının amacının, "Batıyı başka uluslarla diyalog kurma teamülünü ve nezaket öğretmek için cezalandırmak" olduğunu söyledi.

Mahmud Ahmedinejad, görüşmelere, ağustosta başlayacak ramazan ayının ikinci yarısından sonra dönmeye hazır olacaklarını belirtti.

Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (IAEA) himayesinde Fransa, ABD ve Rusya ile yapılacak görüşmelere Brezilya ve Türkiye'nin de dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı, "İran, Türkiye ve Brezilya tarafından mayıs ayında imzalanan Tahran Deklarasyonu temelinde (büyük güçlerle nükleer) yakıt değiş tokuşu için müzakere yapmaya hazırız. Bir tarafta Rusya, Fransa ve ABD varsa, İran da Türkiye ve Brezilya ile gelecek" dedi.

BM Güvenlik Konseyi, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaması üzerine 9 Haziranda bu ülkeye yönelik yeni yaptırımları onaylamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir