İran, nükleer yakıt takasını görüşmek için hazır

Ahmedinejad, "Nükleer yakıt temin edilmesi halinde yüzde 20 zenginleştirmeyi durdurmaya söz veriyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin, batılı güçlerle nükleer yakıt değişimini görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Yomiuri Shimbun adlı Japon gazetesinde bugün yayımlanan röportajında Ahmedinejad, İran'ın, ağustos sonu veya eylül başı, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Britanya, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya'nın oluşturduğu altılı grup ile, İran'daki tıbbi araştırma reaktörüne yakıt temini konusunda görüşmelere yeniden başlayabileceğini belirtti.

Ahmedinejad, "Nükleer yakıt temin edilmesi halinde yüzde 20 zenginleştirmeyi (uranyum) durdurmaya söz veriyoruz" ifadesini kullandı.

Ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkı bulunduğunun altını çizen Ahmedinejad, "İran hiçbir zaman ne savaş başlattı ne de nükleer bomba sahibi olmak istedi" şeklinde görüş belirtti.

Ahmedinejad, nükleer program konusunda, İran halkının karşılıklı saygı ilkesine dayalı, dürüst bir diyalogdan yana olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı, "Maalesef, Batılı güçler, hala diyalogda üstünlüğü sağlayabilmek için tehdit savuruyor. Buna da diyalog denmez, çünkü diyalog karşılıklı anlaşma demektir, tehdit etmek değildir" dedi.

 İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney çarşamba günü yaptığı açıklamada, nükleer program konusunda yaptırım ve askeri tehditler ortadan kalkmadığı sürece İran'ın ABD ile görüşmeyeceğini belirtmişti.

İran, nükleer programını sivil ve barışçıl amaçlarla nükleer enerji elde etmek için başlattığını ifade ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir