”İran, Türkiye için çok önemli bir komşu”

Bakan Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Mutteki ile görüşmesinde ikili ve bölgesel konuları ele aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TAHRAN - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın Türkiye için çok önemli bir komşu ve büyük bir ekonomik potansiyel ihtiva eden bir ortak olduğunu belirtti.

Ahmet Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'daki resmi temasları kapsamında İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile başbaşa ve heyetler arasındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

"İran, Türkiye için hem çok önemli komşu ve dost bir ülke hem de büyük bir ekonomik potansiyel ihtiva eden bir ortaktır. Tüm komşularla olduğu gibi İran ile de en kapsamlı ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz" diyen Davutoğlu, bunun da bölge ve dünya ekonomisine bir katkı sunacağı düşüncesinde olduklarını kaydetti.

Bu yöndeki hedeflerin gerçekleşebilmesi için de iki ülke arasında güçlü siyasal irade olduğunu vurgulayan Davutoğlu, İran'a yönelik yeni yaptırımların gündeme gelme olasılığıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: 

"Aslında bütün çabamız yeni yaptırımlarla İran'ın büyük potansiyelinin dünya ve bölge ekonomisinin dışında tutulmasına engel olmaktır. Dolayısıyla Türkiye, İran'a yönelik herhangi bir yeni yaptırım olmaması, eski yaptırımların da ortadan kaldırılması için üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırdır. Bunun gerçekleşmesi için başta nükleer programı olmak üzere bütün sorunların barışçıl yolla ve diyalogla çözümü konusunda Türkiye, elinden geleni bundan sonra da yapacaktır. Çünkü bu konu sadece İran ile Batı ve diğer ülkeler arasındaki bir ilişki olmasının ötesinde Türkiye'nin de çıkarlarını ilgilendiren bir konudur. Biz önümüzdeki dönemde karşılıklı anlayış içinde yaptırımların olmayacağı bütün imkanların barışçı şekilde kullanılacağı ve sorunların diyalogla çözüleceği bir ortamın sağlanması için çaba sarfedeceğiz. Yaptırımların olması ihtimalinden daha çok şu anda zihnimiz yaptırımların olmaması için neler yapılması gerektiği konusuna yoğunlaştırmış durumdayız. Bunun için Türkiye, dost ve kardeş İran nezdinde elinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edecektir."

İkili ve bölgesel konular ele alındı

Davutoğlu,  ikili ilişkilerle ilgili birçok konuyu masaya yatırdıklarını ve işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığı teyit ettiklerini söyledi.

"İkili ilişkiler bağlamında çok geniş kapsamlı bir işbirliği alanı mevcuttur" diyen Davutoğlu, "Güvenlikten ticarete, ulaştırmadan enerjiye, kültürden ticarete o kadar farklı alanda o kadar çok potansiyel var ki görüşmesi saatlerce sürecek bir ortak gündemimiz var" diye konuştu.

"Başta teröre karşı mücadele olmak üzere her tür güvenlikle ilgili konularda güvenlik birimlerimiz arasında gittikçe artan ilişkilerden büyük memnuniyet duyuyoruz" diyen Davutoğlu, "Özellikle terörle mücadele konusunda önümüzdeki günlerde taşıyacağı önem dolayısıyla bundan sonra da güvenlik birimlerimiz arasındaki ilişkilerin daha da yoğunlaşmasına karar verdik" dedi.

İki ülkenin ekonomik alanda da büyük bir işbirliği olanağına sahip olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye ve İran coğrafyası birarada düşünüldüğünde bu coğrafya Hint Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'e, Orta Asya'dan Güney Avrupa;ya uzanan en doğru coğrafyadır. İki ülkenin işbirliği sadece iki ülkeyi biraraya getirmekle kalmayacak, ulaştırma, ekonomi ve enerji alanında Asya ile Avrupa arasındaki en doğrudan koridoru da oluşturacak" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda küresel krize karşın 11 milyar dolara çıkmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Davutoğlu, bu rakamın kısa sürede 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini, ticaretin arttırılması için çalışmalara hız verilmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

İran ile enerji alanındanki işbirliğini de gözden geçirdiklerini, yapılması gerekenleri ele aldıklarını belirten Davutoğlu, kültür ve turizm konsunda da çok büyük potansiyel olduğununa bir kez daha tanık olduklarını ve bu konudaki çalışmaları da gittikçe artıracaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Sınırımızın halklarımız arasında ayrılık değil, kaynaştırıcı ve birleştirici bir sınır olması için geçişlerin kolaylaştırılmasına yönelik ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

"Bölgesel konularda ise iki ülkeyi doğrudan ilgilendiren çok sayıda bölge var. Ortadoğu, Kafkasya, Körfez, Afganistan. Birçok konu var ki Türkiye ve İran'ın ortak alanıdır" diyen Davutoğlu, "Dost ve komşu Irak'taki gelişmeleri yakından izledik. Bu kritik dönemde Irak'a bütün komşular gibi İran ve Türkiye'nin de destek olması gerektiğini bir kez daha teyit ettik" diye konuştu.

İran'ın nükleer programı çerçevesinde ortaya çıkan gelişmleri de gözden geçirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konulardaki tutumu açıktır. Bütün bu konularda çözümün diplomatik yolla ve karşılıklı saygı esası içinde gerçekleşmesi gerektiğini, bölgesel ve küresel barışı ilgilendiren her konuda mutlak anlamda bir ortak işbirliği ortamının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda İran ile birlike çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Teröre karşı mücadelede kararlılık

Davutoğlu, görüşmelerde İran'ın enerji kaynaklarının özellikle doğalgazının Avrupa'ya nakli konusunu da ele aldıklarını söyledi. "Biz küresel enerji güvenliği ve enerji arzının çeşitlendirilmesi babında İran enerji kaynaklarının küresel enerji akışı içinde hakettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz" diyen Davutoğlu, "Bu, Asya ve Avrupa arasında en önemli enerji köprülerinden birini oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de iki ülke arasında her alanda işbirliğinin geliştirilmesine çalıştıklarını söyledi. Terör örgütü PKK ve PJAK'a karşı mücadelede Türkiye ve İran'ın işbirliğinin açık olduğunu belirten Mutteki, iki ülke arasındaki dostluk sınırının teröristlerce kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi ve "İran ve Türkiye'nin bölgede radikalizm ve terörizmle mücadeledeki kararlılık ve azmi son yıllarda önemli sonuçlar vermiştir" diye konuştu.