İran ve Türkiye, petrokimyada işbirliği yapacak

İran basınına göre iki ülke, petrokimya tesislerinin yapımında işbirliği için görüşmeleri hızlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İran Petrol Bakan Yardımcısı Abdulhüseyin Beyat, İran'da iki petrokimya tesisinin yapımında Türkiye ile işbirliğini yapacaklarını duyurdu.

Aynı zamanda İran Ulusal Petrokimya Şirketi (NIPC) Başkanı da olan Beyat, ABD'nin, İran'la iş yapan Türk şirketlerine yönelik uyarılarının tartışıldığı bu dönemde basın mensuplarına yaptığı açıklamalarında, Türkiye ile İran'ın güneyi ve batısındaki iki petrokimya tesisinin inşasında işbirliğini yapacağını söylerken, "Son dönemde Türk şirketleri ile ortak petrokimya tesislerinin kurulmasına ilişkin görüşmeler hızlandırıldı" dedi.

Türkiye ile Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi'nde üre ve amonyak birimlerinin yanı sıra Miyandob'un petrokimya biriminin inşası için Türkiye ile müzakereler yaptıklarını da belirtti.

Miyandob'un PVC biriminin tamamlandığında yılda 539 bin tonluk petrokimya ürünü imal edeceğini belirten Bayat, daha önce Assalouyeh'de yılda bin 650 ton ürününü sağlayacak bir metanol biriminin kurulması amacıyla NIPC ile bir Türk şirketi arasında görüşmelerin yapıldığını da kaydetti.

Bayat ayrıca, Batı Azerbaycan'da yıllık kapasitesi 300 bin tona ulaşan, bir polietilen tesisinin kurulmasına ilişkin olarak da Türk şirketleriyle görüşmeler yapıldığını, ancak anlaşmaların henüz imzalanmadığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir