İran'dan yeni uranyum zenginleştirme tesisi

Ülkenin üçüncü uranyum zenginleştirme tesisinin inşasına yıl sonu ya da 2011 başlarında başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran yeni uranyum zenginleştirme tesisinin inşasına yıl sonuna kadar başlayacak.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi için yer belirlendiğini ve bunlardan birinin yapımına başlanacağını söyledi.

Uranyum zenginleştirme tesislerinin açık alanlara değil, dağların içinde inşa edileceğini kaydeden Salihi, ülkenin üçüncü uranyum zenginleştirme tesisinin inşasına yıl sonu ya da 2011 başlarında başlanmasını planladıklarını ifade etti.

Salihi, her bir uranyum zenginleştirme tesisinin, Buşehr nükleer santralinin ihtiyacını karşılayacak yakıtı üretebilecek kapasitede olacağını belirtti.

Uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini Natanz'daki tesislerde sürdüren İran'ın ikinci uranyum zenginleştirme tesisi olan Fordo'nun inşası ise devam ediyor.

İran ve Batı arasındaki müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine BM Güvenlik Konseyi, uranyum zenginleştirmeyi durdurmadığı gerekçesiyle İran aleyhinde yaptırım kararları almıştı.

ABD ve İsrail, uranyum zenginleştirme başta olmak üzere nükleer enerji faaliyetlerini durdurmaması halinde İran'a karşı masada tuttukları askeri saldırı seçeneğinin gerektiğinde kullanılacağını açıklamışlardı. Yaptırımları "yasadışı" olarak değerlendiren Tahran yönetimi, olası ABD ve İsrail saldırısına da tüm imkanlarını kullanarak cevap vereceğini bildirmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir