”İran'ın nükleer programıyla ilgili ziyaretler olabilir”

Bakan Davutoğlu, Türkiye olarak İran'ın nükleer programıyla ilgili konunun diplomatik çözümü yolunda çaba sarf ettiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son haftalarda daha da artan bir ivmeyle Türkiye olarak İran'ın nükleer programıyla ilgili konunun diplomatik çözümü yolunda çaba sarf ettiklerini söyledi.

Davutoğlu, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, dün bu çerçevede İran Dışişleri Bakanı Mutteki ile görüştüğünü, Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim ile de bu yöndeki çalışmaları koordineli olarak yürüttüklerini belirtti.

"Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre bazı toplantılar, ziyaretler söz konusu olabilir" diyen Davutoğlu, bu temasları yoğun olarak sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Davutoğlu, bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de bir görüşme yapacaklarını kaydetti.

Türkiye ile Slovakya arasındaki ilişkileri "mükemmelen seyreden ilişkiler" olarak tanımlayan Davutoğlu, Lajcak'ı ağırlamaktan duyduğu büyük memnuniyeti dile getirdi.

İki ülke arasındaki ikili üst düzey ziyaretleri artırma kararı aldıklarını ifade eden Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek aylarda Slovakya'yı ziyaret etme planı bulunduğunu ve kendisinin de iadei ziyaret bağlamında Slovakya'ya gideceğini söyledi.

Davutoğlu, Slovakya'nın son dönemde Türkiye'nin Balkanlar'da yürüttüğü politikaya en yoğun destek veren ülkelerden biri olduğunu, bugünkü toplantıda Balkanlar'ı genel olarak ele aldıklarını ve Bosna-Hersek'in bundan sonra NATO, AB ve uluslararası topluma nasıl daha iyi katılabileceği konusunu gözden geçirdiklerini belirtti.

Slovakya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecine her zaman destek verdiğini kaydeden Davutoğlu, konuğuna AB konusunda yaşanan gelişmeleri, Kıbrıs'ta Türkiye'nin yürüttüğü yapıcı politikaları ve önümüzdeki dönemde AB ile yürütülecek vize alanındaki çalışmalar dahil çeşitli konuları aktardığını söyledi.

Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak

Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ise toplantıda, Davutoğlu'nun Türk dış politikasına katkılarına değinerek, "Türkiye bu anlamda çok önemli küresel bir oyuncu olmaya devam ediyor. Şu anda dünyada Türkiye'nin katkısı olmadan çözülebilecek bir konu olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Lajcak, Slovakya'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tutumunun "son derece net" olduğunu, Türkiye'nin üyeliğini büyük bir hassasiyetle desteklediğini bildirdi.

Üyelik için koşulların bütün ülkeler için aynı olması gerektiğini ifade eden Konuk Bakan, "Müzakere sırasında bu koşullar değiştirilmemeli ve herhangi bir ek koşul getirilmemeli. Bu çerçevede adilane bir şekilde müzakereler yürütülmeli. Bu kriterleri yerine getiren ülkeler de üye olabilmeli" dedi.

Lajcak, Türk vatandaşlarına AB'nin vizelerinden muafiyet getirilmesini de desteklediklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir