İran'ın uranyum zenginleştirme programı sürecek

Burucerdi, "Batılı ülkelerle yaşanan güven sorunundan dolayı uranyum zenginleştirme işlemine devam edileceğini" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'ın uranyum zenginleştirme programının süreceği bildirildi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, "Batılı ülkelerle yaşanan güven sorunundan dolayı uranyum zenginleştirme işlemine devam edileceğini" söyledi.

"ABD, Almanya ve Fransa İran ile resmi anlaşmalarına uymadılar" diyen Burucerdi, nükleer enerji konusunda Batı ile güven sorunu yaşadıklarını belirtti. Burucerdi, "resmi anlaşmaları dahi ihlal eden ülkelere güvenmemekte haklı olduklarını" ifade etti.

ABD, Almanya ve Fransa ile 1970'li yıllarda nükleer enerji konusunda varılan anlaşmalar, 1979'daki devrimin ardından bu ülkelerce tek taraflı olarak iptal edilmişti.

Müzakerelerden sonuç alınamaması ve uranyum zenginleştirme programını sürdürdüğü gerekçesiyle ABD öncülüğünde BM'de İran aleyhinde yaptırım kararları alınmıştı.

Tahran yönetimi, yaptırım kararlarını "yasadışı" olarak niteleyerek, "kırmızı çizgileri" olarak gördüğü uranyum zenginleştirme programından vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

İran, yüzde 3,5 'luk uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme işlemine şubat itibarıyla başlandığını açıklamıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir