İrlanda'da sıkı tasarruf önlemleri başlıyor

İrlanda 4 yılda 15 milyar euro tasarruf hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda hükümetinin bugün açıkladığı 4 yıllık tasarruf planı, sosyal yardım harcamalarından, üniversite harçlarına pek çok konuda sıkı tedbirler öngörüyor.

Bütçe açığını hedeflenen seviyeye indirebilmek için 4 yıl içinde toplam 15 milyar euro tasarruf öngören planın, 10 milyar euroluk kısmını harcama kesintileri, 5 milyar euroluk kısmını ise vergi artırımları oluşturuyor.

Planın ayrıntılarına göre, İrlanda'da 2014 yılına kadar işsizlik maaşı ve çocuk yardımı gibi sosyal yardım harcamalarından 2,8 milyar euro kesilecek, sağlık harcamalarından toplam 1,4 milyar euro tasarruf edilecek. İşe yeni başlayan kamu personeli, maaşını yüzde 10 kesintiyle alacak, emekli aylıkları iste ortalama yüzde 4 oranında düşecek.

Üniversite harçlarının 1500 eurodan 2000 euroya yükseltilmesi ve saat başı asgari ücretin 1 euro düşürülerek 7,65 euroya çekilmesi planlanırken, konutlara sağlanan su için halktan para almayan devlet, bu süre zarfında suyu da ücretlendirmeyi düşünüyor.

Plan çerçevesinde katma değer vergisinin standart oranının 2013'e kadar yüzde 21'den yüzde 22'ye, 2014'de kadar da yüzde 24'e yükseltilmesi bekleniyor.

AB ülkeleri arasında geçen yılın "bütçe açığı rekortmeni" olan, borç krizinin altından tek başına kalkamayınca Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonundan yardım talep eden İrlanda, bütçe açığını euro Bölgesi sınırı olan, gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirmeyi hedefliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir