İrlanda'dan IMF'ye eleştiri

İrlanda'nın eski Maliye Bakanı Lenihan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) İrlanda'yı dış yardım almaya zorladığını öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda'nın eski Maliye Bakanı Brian Lenihan, sert eleştiriler yönelttiği Avrupa Merkez Bankasının (ECB) İrlanda'yı dış yardım almaya zorladığını öne sürdü.

İrlanda basınında yer alan haberlere göre, ECB'nin bazı yönetim kurulu üyelerini "ihanet"le suçlayan Lenihan, bu kişilerin basını bilgilendirirken İrlanda'ya zarar verecek yersiz beyanatlarda bulunduğu görüşünü savundu.

Lenihan, ECB'nin üst düzey yöneticilerinden Lorenzo Bini-Smaghi'nin, "AMB'nin 2010 ortalarında, İrlanda'yı, karşılaşabileceği tehlikeler konusunda uyarmış olduğuna" ilişkin iddiasını kabul etmediğini de kaydetti.

ECB'nin İrlanda'nın desteğe ihtiyacı olduğuna ilişkin tutumunun AB Komisyonunun tutumundan farklı olduğunu belirten Lenihan, Komisyonun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn ile yaptığı görüşmelerden, İrlanda'nın Avrupa'dan yardım almasının zaruri olmadığına dair güçlü bir izlenim edindiğini, ancak ECB'nin yaklaşımının bundan tamamen farklı olduğunu kaydetti.

Borç krizindeki İrlanda bir süre dış yardıma ihtiyacı olmadığını savunmuş, ancak geçen yılın sonunda AB ve IMF ile 85 milyar euroluk yardım paketi üzerinde anlaşmak durumunda kalmıştı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir