İş Bankası'ndan 1.8 milyar TL net kâr

Yılın ilk dokuz ayında 1 milyar 803 milyon TL net kâr elde eden İş Bankası'nın aktif büyüklüğü yüzde 21 artışla 160 milyar TL'ye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yılın üçüncü çeyreğinde 327 milyon lira konsolide olmayan net kar elde eden İş Bankası, 9 aylık dönemde 1.8 milyar TL net kar yazdı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yılın ilk dokuz ayına ilişkin sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada;

"Türkiye'nin en büyük özel bankası olan İş Bankası, sağlıklı büyümesini sürdürdü ve yılın ilk dokuz aylık döneminde aktiflerini yüzde 21 oranında artırarak 132 milyar TL'den 160 milyar TL'ye yükseltti. Bankacılık sektöründe kârlılık ve büyüme üzerinde baskı oluşturan gelişmelere karşın, öngördüğü kârlılık hedefi doğrultusunda performans gösteren İş Bankası'nın bu dönemdeki net kârı 1 milyar 803 milyon TL düzeyinde gerçekleşti, yüzde 5 artış gösteren özkaynakları ise 18 milyar TL'ye ulaştı" dedi. 

Güçlü kredi performansı

Hem Türk Parası hem de Yabancı Para kredilerde güçlü bir performans sergileyerek toplam kredilerde yüzde 33 oranında bir büyüme kaydeden İş Bankası'nın, 2010 sonunda 64 milyar TL olan kredileri 85 milyar TL'ye ulaştı. Söz konusu artışta özellikle ticari nitelikli kredi hacmindeki yüzde 38'lik artış önemli rol oynadı. Bu gelişme sonucunda ticari nitelikli kredilerin toplam kredi hacmi içindeki payı yüzde 72 seviyesine yükseldi. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kredilerdeki yükselişi "İş Bankası'nın reel sektörü destekleme ve milli ekonomiye katkı sağlama misyonuna ilişkin gayretinin ve kararlılığının göstergesi" olarak değerlendirdi.   

Takipteki kredilerde başarılı yönetim

Güçlü mali bünyesi ile takibe intikal eden kredilere bu dönemde de yüzde 100 karşılık ayırmayı sürdüren İş Bankası,  ekonomik konjonktürün olumlu etkisi ile takibe intikallerde görülen azalma ve takipteki kredilerin tahsili için izlenen etkin politikalar çerçevesinde sorunlu kredi portföyünü yüzde 10 oranında azaltma başarısını gösterdi. Bu olumlu gelişme ve canlı kredilerdeki sağlıklı büyüme sonucunda, İş Bankası'nın yılsonunda yüzde 3,6 olan takipteki krediler oranı hızla gerileyerek yüzde 2,5 düzeyine indi.

96 milyar TL'lik mevduat hacmi

Sektördeki rekabetçi yapı ve kaynak maliyetlerindeki artış nedeniyle maliyet yönetiminin önem kazandığı bu dönemde, İş Bankası kaynak maliyetini kontrol altında tutmayı hedefleyen bir strateji izledi. Buna karşın, İş Bankası'na duyulan güven ve geniş şube ağı ile müşterilerine sunduğu hizmetlere bağlı olarak geniş bir müşteri tabanına dayanan Türk Parası tasarruf mevduatında yüzde 6 oranında artış kaydedildi. Mevduat hacmi 96 milyar TL'ye ulaşan İş Bankası, bu performansıyla ‘güven'in simgesi olmaya devam etti.

1 milyar 803 milyon TL'lik net dönem kârı

2011 yılının ilk dokuz ayında, 3 milyar 247 milyon TL net faiz geliri elde eden İş Bankası, bankacılık hizmetlerinden elde edilen ücret ve komisyon gelirlerinin öneminin arttığı bu dönemde, net ücret ve komisyon gelirlerini yüzde 11 oranında artırmayı başararak 1 milyar 26 milyon TL'ye çıkardı. Öte yandan, yapılan yasal düzenlemeler sonucunda önemli ölçüde artan genel karşılık giderleri, kredi ve diğer alacaklar için ayrılan karşılıkların önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 oranında artmasına yol açtı.  İş Bankası, kaynak maliyetlerinin arttığı, büyümenin kontrol altında tutulduğu bu konjonktürde dokuz aylık faaliyet dönemi sonunda 1 milyar 803 milyon TL net kâr elde etti.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "İş Bankası, 1.194 şubesi ve 24.788 çalışanı ile "lider, öncü ve güvenilir banka konumunu sürdürerek, müşterilerin, hissedarların ve çalışanların Türkiye'de en çok tercih ettikleri Banka olma" vizyonu doğrultusunda faaliyetlerine devam edecektir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir