İŞKUR, 1 milyon işsizi bir işe yerleştirme hedefinde

İŞKUR'un 2.3 milyon kayıtlı işsize ulaştığını belirten Genel Müdür Nusret Yazıcı, 2013'te 1 milyon işe yerleştirmehedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Mehmet KAYA
 
ANKARA - İŞKUR’un 2.3 milyon kayıtlı işsize ulaştığını belirten Genel Müdür Nusret Yazıcı, 2013'te 1 milyon işe yerleştirme hedeflediklerini söyledi.
İşverenlerin istihdamda karşılaştığı en önemli sorunun eğitimli işgücü olduğu ancak ücret düşüklüğü ve çalışma ortamının kötülüğünün de işyerlerinde en ağırlıklı nedenler arasında olduğu belirlendi. İŞKUR tarafından yapılan araştırmada, işyerleri açık işleri dolduramama nedeni olarak yüzde 54 oranında mesleksizlik nedeniyle eleman bulamamayı söylediler. Ancak, işverenlerin yüzde 27’si önerdikleri ücretin az bulunduğunu, yüzde 26’sı da çalışma ortamının beğenilmediğini belirtti.
 
İş dünyası ile daha yoğun ilişki
DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işverenin çalışma ortamı ve ücretler konusundaki sorunun bilincinde olduğunu, araştırmanın bu göstergeyi sunduğunu kaydetti.
Yazıcı, işe aracılık ve İŞKUR hizmetleri konusunda iş dünyası ile daha yoğun ilişki kuracaklarını, her işletmenin belirlenmiş bir uzman danışmanı olacağını açıkladı.
 
Anketten çarpıcı sonuçlar çıktı
İŞKUR tarafından 81 ilin 66’sında tam sayım, diğerlerinde örneklem yoluyla 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı 53 bin işyeri ile yapılan anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. DÜNYA’ya yapılan çalışmaları ve anketin sonuçlarına ilişkin bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, en çarpıcı sonuçlardan birinin tespit edilen açık işlerin, neden doldurulamadığına yönelik soruya verilen yanıtlardan oluştuğunu kaydetti. Yazıcı, tarım ve kamu işletmelerinin dışarıda bırakıldığı anketlerde, yöneltilen, “açık işleri dolduramama nedenleri” sorusuna işletmelerin yüzde 54’ü “istenilen nitelikte ve beceride eleman bulamama” yanıtını verirken, yüzde 27’si önerilen ücretin beğenilmemesi, yüzde 26’sı da çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi yanıtını verdiğini kaydetti.
 
 
iskur1.jpg
 
İşverenler de sorunun farkında
 
[PAGE]
 
iskur2.jpg
 
İşverenler de sorunun farkında
Nusret Yazıcı, beceri ve nitelik sorununun bilindiğini, ücret ve çalışma hayatı koşullarına yönelik sorunun da ilk kez işverenler tarafından farkına varıldığı gözlemini yaptıklarını kaydetti. Yazıcı şu yorumu yaptı: “Bu sorulara verilen yanıtlar, işverenin de sorunun farkında olduğu anlamına geliyor. Yüzde 27 oranında önerdiği ücretin iş arayanlar tarafından yetersiz görüldüğünün, yüzde 26’lık payın da çalışma şart ve koşulların işverenler tarafından makul düzeyde sağlanmadığının farkında. Bu işverenlerin de şapkasını önüne alıp düşünmesi gereken bir konu olacak. Bu iki madde geniş hinterlandı olan sorunlar. Ülkenin rekabet gücüyle de ilgili. 
Emek yoğun sektörler ağırlıkta hala. Burada ödenen ücretin artırılması rekabet gücünü azaltacaktır, etraflı bir tartışma yapılması gerekir.”
Nusret Yazıcı, sorunların tespit edilmesi ve farkındalığın artmasının bu yöndeki çözüm çabalarını da ateşleyeceğini belirterek, kısa vadede hem işsizlerin hem de işverenlerin istihdam ve İŞKUR hizmetlerine yönelik bilgi akışını güçlendirmek istediklerini kaydetti. Bu kapsamdaki en önemli projenin 4 bin iş ve meslek danışmanının görevlendirilmesi olduğunu belirten Yazıcı, her bir işletmenin ve kayıtlı işsizlerin muhatabı bir iş ve meslek danışmanı olacağını, bilgi ve destek almak isteyen işverenlerin istedikleri zaman muhataplarını bilerek danışmanlık hizmeti alabileceklerini kaydetti.
 
Araştırma sonuçları hedefi büyüttü
 
[PAGE]
 
Araştırma sonuçları hedefi büyüttü
Nusret Yazıcı, araştırma sonucunda 215 bin açık iş tespit edildiğini, ihtiyaç duyulan ancak arayıp bulunamayan iş ve mesleklere yönelik soruda da 270 bin kişilik istihdam  potansiyeline ulaşıldığını belirterek, kendileri açısından bu verilerin “hedef büyütmeye” yardım ettiğini belirtti.
 
2.3 milyon kayıtlı işsize ulaşıldı
İŞKUR’un 2.3 milyon kayıtlı işsize ulaştığı ve devam eden programlarla çok sayıda mesleki eğitim verdiğini belirten Yazıcı, ilk etapta kayıtlı ve eğitimli işsizlerden olmak üzere yoğun bir işe aracılık faaliyetine gireceklerini, yıl içinde yapılacak yeni tespitlerle birlikte 2013’te 1 milyona yakın işe yerleştirme hedefini koyacaklarını vurguladı.
 
Odak noktalardan biri işbaşı eğitimi
Yazıcı, 2013’te odak noktalarından birinin de işbaşı eğitim olacağını belirterek, işletmeler için ciddi avantaj sağlayan bu model ile devletin işe geçiş konusunda gençlere yardım etmeyi hedeflediğini anlattı.
İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, 2011’de 169 bin kişinin iş ve meslek kursu aldığını, 2012 yılında bu sayının 240 bine ulaştığını, işbaşı eğitimin 16 binden 31 bine yükseldiğini kaydetti. Yazıcı, aktif işgücü programlarının tamamından yararlanan kişilerin sayısının ise 250 binden 464 bin kişiye yükseldiğini belirtirken, işe yerleştirmenin de ilk kez 500 bin barajını aşarak toplamda 556 bin kişiye ulaştığını vurguladı.
 
Devlet üniversitelerinde kalıcı büro açacak
Araştırmanın en önemli sonuçlarından birinin iş ve meslek eğitimi programlarının gözden geçirilmesini sağlama yönünde olacağını belirten İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı düzenli olarak meslek lisesi ve yüksek okulları ziyaret ettiklerini söyledi. Nusret Yazıcı, 81 ildeki bütün devlet üniversitelerine kalıcı büro açmak için de başvurduklarını açıkladı.
 
İŞKUR işgücü araştırmasından bazı veriler
 
• Erkekler 3 bin 890 farklı meslekte çalışırken, kadınlar 2 bin 460 farklı meslekte çalışıyor. Çalışanların yüzde 25.3'ü kadın, yüzde 74,7'si erkek.
• İşe almada en fazla kullanılan kaynaklar yüzde 55.7 ile akraba eşdost, yüzde 42 ile İŞKUR, yüzde 30.5 ile internet siteleri, yüzde 28 ile gazeteler, yüzde 11.2 ile özel istihdam büroları.
• Temininde güçlük çekilen meslekler tekstil makinecisi, beden işçisi, satış elemanı, garson, güvenlik görevlisi, kaynakçı, şoför, aşçı, bilgisayar yazılım ve teknisyeni, temizlik görevlisi, hemşire, iş
makine operatörü, CNC tezgah operatörü oldu. 
• İşverenler, 31 Aralık 2012 itibariyle net istihdam artış beklentisi 115 bin 201 kişi, 30 Haziran 2013 net istihdam artış beklentisi 230 bin 36 kişi olarak belirtti.