İşlem hacmi 5 milyar lira düştü

TBB'nin verilerine göre, internet bankacılığında işlem hacmi ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre 5 milyar lira düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Nisan-Haziran 2011 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11 milyon adet yatırım işleminin hacmi 87,5 milyar lira olurken, Ocak-Mart 2011 dönemine göre işlem hacminde 5 milyar lira tutarında düşüş gerçekleşti.    

Verilere göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapan toplam bireysel müşteri sayısı Haziran 2011 itibariyle 16,7 milyon, son bir yılda en az bir kez giriş işlemi yapan toplam bireysel müşteri sayısı 8,8 milyon kişi oldu.    

Nisan-Haziran 2011 döneminde 6,7 milyon bireysel müşteri en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yaparken, bu miktar toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 40'ını oluşturdu. Aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 196 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre 216 bin kişilik artış meydana geldi.  

İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı, Haziran 2011 itibariyle yaklaşık 1,8 milyon kişi düzeyinde gerçekleşti. Bunların 751 bini (yüzde 43'ü), Nisan-Haziran 2011 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaparken, son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapan kurumsal müşteri sayısı 887 bin oldu.

İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam (bireysel ve kurumsal) müşterilerin yüzde 40'ı Nisan-Haziran 2011 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptı. Toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 323 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre 244 bin kişilik artış oldu.        

Hisse senedi işlemleri ilk sırada       

Nisan-Haziran 2011 döneminde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11 milyon adet yatırım işleminin hacmi 87,5 milyar lira olurken, Ocak-Mart 2011 dönemine göre işlem hacminde 5 milyar lira tutarında düşüş gerçekleşti.

İkinci çeyrekte yapılan yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 24 milyar lira tutarı ile (5,5 milyon adet işlem) hisse senedi işlemleri aldı. Bunu, yatırım fonları işlemleri, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi. En yüksek ortalama işlem hacmi 35,9 bin lira ile repo işlemlerinde gerçekleşti. Vadeli hesaplar, ortalama 24,9 bin liralık işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 7,4 bin lira oldu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 80 milyon, tutarı 282 milyar lira oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 85'ini oluşturdu.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,8 bin adet, bir önceki 3 aylık döneme göre 1,3 bin adet arttı. Toplam işlem hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre 101 milyar lira, önceki 3 aylık döneme göre 13 milyar lira yükseldi.    

Mobilde işlem hacmi 841 milyon lira

Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı, Haziran 2011 itibariyle yaklaşık 992 bin kişi oldu. Mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 143 bin adet yatırım işleminin hacmi 841 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.    

Mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 1,3 milyon, tutarı 1,5 milyar lira oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 89'unu oluşturdu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir