İsrail'den krizi artıracak karar

İsrail çapında yaklaşık 4000 konut yapımı için ihaleye çıktı. Doğu Kudüs'ün Yahudi mahallelerinden Ramot'ta ve Piskat Ze'ev'de de 240 birimlik konut inşası onay aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail ile Filistin Yönetimi arasında, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı süresinin dolması nedeniyle, doğrudan barış görüşmelerinin geleceği belirsizliğini korurken, Doğu Kudüs'te inşaatlar yeniden gündeme geldi.

İsrail'in 10 aylık Batı Şeria inşaat yasağı boyunca, her ne kadar Kudüs'ün bu kapsam içinde olmadığı ısrarla vurgulanmışsa da görüşmelerde taraf olan ABD ve Filistin Yönetimi'nin tepkisini çekmemek üzere Doğu Kudüs'teki inşaat projeleri "dondurulma" uygulamasına dahil edilmişti.

İsrail İmar Bakanlığı ile Toprak İdaresi, İsrail çapında yaklaşık 4000 konut yapımı için ihaleye çıktı.

Alınan bilgiye göre, bu konutların bin 100'ünden fazlası, Tel Aviv'in kuzeyindeki sahil kenti Netanya'da, 480'i Aşdod'da, 450'si de Tel Aviv'de yapılacak.

Doğu Kudüs'ün Yahudi mahallelerinden Ramot'ta ve Piskat Ze'ev'de de 240 birimlik konut inşası onay aldı. Konutlardan 150'sinin Ramot'ta, 80'inin ise Pisgat Ze'ev'de yapımı öngörülüyor.

Bu arada, Ynet haber sitesi, İmar Bakanı Ariel Attias'ın, konuyla ilgili olarak kapalı kapılar ardında, Amerika'nın bu ihaleye hoşgörüyle yaklaşacağını söylediğini belirtti.

Ancak, ihalelere Filistin Yönetimi'nden ilk tepki geldi. El Fetih'in Kudüs'ten sorumlu yetkililerinden Hatim Abdülkadir, İsrail'in Doğu Kudüs'teki projelerinin, ABD'nin doğrudan görüşmelerin çıkmaza girmesini önlemek için gösterdiği çabalara zarar vereceğini belirterek, İsrail'i, "müzakerelerin tabutuna nihai çiviyi çakmakla" suçladı.

Abdülkadir ayrıca, bu kararla Netanyahu'nun bir barış anlaşması yerine kendi radikal koalisyonunu tercih ettiğini gösterdiğini ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir