Türkiye'nin İsrail büyükelçisi belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Ökem'in İsrail'e büyükelçi olarak atandığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İki ülke, karşılıklı büyükelçi atama sürecini başlattı

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesiyle 6 yıl aradan sonra Ankara ve Tel Aviv hükümetleri karşılıklı olarak büyükelçilerini atamaya hazırlanıyor.

Türkiye ile İsrail arasında 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından, ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik temmuz ayının sonunda imzalanan anlaşma uyarınca hazırlıkları sürdürülen iki ülkenin karşılıklı büyükelçi atama kararı hayata geçiyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson'un dün Eitan Naeh'ın Ankara'ya büyükelçi atandığını açıklamasının ardından bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Ökem'in Tel Aviv'de büyükelçi sıfatıyla göreve başlayacağını duyurdu.

Kemal Ökem kimdir?

Tel Aviv Büyükelçisi olarak atanan Kemal Ökem, 1967 yılında Ankara’da doğdu. Ökem, Eskişehir Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Büyükelçi Ökem’in Oxford Üniversitesi’nden de lisansüstü diploması bulunuyor.

Ökem, sırasıyla Riyad ve Londra büyükelçilikleri ile Türkiye’nin NATO nezdindeki Daimi Temsilciliğinde çeşitli kademelerde görev yaptı. Merkezde son olarak Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığı ve Bakan Özel Müşavirliği olarak görev yapan Ökem, Başbakan Binali Yıldırım’ın Dışişleri Başdanışmanlığını yürütmekteydi. Uluslararası güvenlik ve Ortadoğu konularında uzmanlığıyla bilinen Ökem, evli ve iki çocuk babası.

Süreç nasıl işleyecek?

Karşılıklı büyükelçi atamalarına ilişkin olarak, önce Atama Komisyonu kararının onaylanmasını müteakiben iki ülke, karşılıklı olarak agreman talebinde bulunulacak.

Türk diplomatik kaynaklar, İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komisyonu'nun Türkiye'ye atanacak büyükelçinin belirlenmesine ilişkin süreci başlattığının anlaşıldığını ifade etmişti. Kaynaklar, atama sürecinin her iki tarafta da ivedilikle sonuçlandırılmasının beklendiğini kaydetmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir