İşsizlik maaşı başvuruları 22 bin geriledi

ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları 391 bin kişi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları 391 bin ile beklentilerin altında kaldı.

Çalışma Bakanlığı, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 22 bin gerileyerek 391 bin olduğunu açıkladı. Bu rakamın 400 bin olması bekleniyordu. Önceki hafta için 410 bin olarak açıklanan işsizlik maaşı başvuruları ise 413 bine revize edildi.

ABD'de son dört haftada işsizlik maaşı başvuruları üçüncü kez düşüyor. İşsizlik maaşı başvurularında dört haftalık ortalama da 402 bine geriledi. Temmuz 2008'den bu yana en düşük seviyede olan bu rakam, istihdam piyasasının yavaşça düzeldiğini gösteren umut verici bir işaret olarak değerlendirildi.

Ticaret Bakanlığı da ocak ayında dayanıklı mal siparişlerinin beklentiler doğrultusunda yüzde 2,7 yükseldiğini açıkladı.

Bu Eylül ayından bu yana en büyük yükseliş olarak kayıtlara geçti. Ocak ayında dayanıklı mal siparişleri 200,5 milyar doları bulurken, ekonomistler bunun ekonomi için sağlıklı bir seviye olduğu yorumunu yaptılar.

Dayanıklı mal siparişi düştü

Aralık ayında dayanıklı mal siparişleri yüzde 0,4 düşmüştü. 

Açıklamada, ulaştırma hariç geçen ay dayanıklı mal siparişlerinin ise yüzde 3,6 düştüğü belirtildi. Bu Ocak 2009'dan bu yana en büyük düşüş oldu. Aralık ayında ulaştırma hariç dayanıklı mal siparişleri yüzde 3 yükselmişti.

Uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise geçen ay yüzde 6,9 düşüşle 62,3 milyar dolar oldu. Bu kategori, işletmelerin sermaye malları satın alma planları için önemli bir veri olarak görülüyor. Ocak ayındaki bu düşüş iki yıldaki en büyük düşüş olurken,  aralık ayında uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri yüzde 4,3 yükselmişti.

Ocak ayında ticari uçaklar için siparişler 7,4 milyar dolarla, Aralık'taki 148 milyon dolarlık seviyenin üzerine çıktı. Otomobil ve otomobil parçaları siparişleri yüzde 0,4 yükseldi.

Makina siparişleri yüzde 13, bilgisayar siparişleri yüzde 9,6 ve haberleşme teçhizatı siparişleri ise yüzde 14,4 geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir