İstanbul'a 100 bin ıhlamur dikilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı İstanbul'a 100 bin ıhlamur dikileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Orman ve Su İşlerİ Bakanı Veysel Eroğlu, fidan üretimi ve dikimi konusunda büyük çalışmalar başlattıklarını belirterek,"İstanbul'a 100 bin ıhlamur dikeceğiz" dedi.

 
Bakan Eroğlu, Pendik Kurtköy mevkii Dedepaşa Caddesi'nin kenarındaki alanda düzenlenen törende, "2012-2013 Ihlamur Eylem Planı"nı başlattı.
 
Yeşillik konusunda yurt dışı gezilerinde gördüğü manzaraları burada göremediğini ifade eden Eroğlu, 2007'de Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla büyük bir ağaçlandırma çalışmasına başladıklarını, 2 milyon 300 bin hektarlık alanın ağaçlandırıldığını, fidanlıklarda 700 milyon fidan üretildiğini, 2 milyar fidanın toprakla buluştuğunu kaydetti.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Artık bütün Türkiye'yi, Kars'ı, Edirne'yi, İstanbul'u yemyeşil yapacağız, bunun sözünü veriyoruz. Her yeri yemyeşil yapacağız. Büyükşehir belediyemiz, kaymakamlığımız, ilçe belediyemiz ne kadar fidan isterse vereceğiz. Bütün Türkiye'yi, yolları, hastane bahçelerini, mezarlıkları dahi ağaçlandırmak için seferberlik içerisindeyiz. Türkiye'nin yüzde 27'si orman, bu oran İstanbul'da yüzde 49. Bu ormanları, gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye ve İstanbul bırakmak için korumamız şart. Bu ormanlarda açık ve bozuk alanlar vardı. 24 bin hektarlık arazide ağaçlandırma çalışması yaptık. Diktiğimiz ağaç sayısı 3 milyon 200 bin. Ama bu yeterli değil, biz diyoruz ki 'Önümüzdeki yıl sonuna kadar her İstanbullu'nun mutlaka bir ağacı olsun.' İstanbul'a 15 milyon fidan dikeceğiz."
 
"Fidanları bedava dağıtıyoruz"
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'a geçen yıl 100 bin erguvan dikildiğini hatırlatarak, bu yıl da ıhlamur dikimi hareketi başlatma kararı aldıklarını söyledi. "Bu sene inşallah tam 100 bin ıhlamuru toprakla buluşturacağız" diyen Eroğlu, bu ağaçları yol kenarlarına, sitelere, bulvarlara, bütün ilçelerin her noktasına dikeceklerini kaydetti.
 
Eroğlu, "Orman teşkilatımıza talimat verdim. 'Fidanları parayla satmayalım, belediyeler, muhtarlıklar, kamu kurum ve kuruluşları proje getirsin, bedelsiz verelim' dedim" diye konuştu.
 
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu'nun emekliliğine bir hafta kalmasına rağmen aşkla çalışmasına devam ettiğini anlatan Eroğlu, Kurtulmuşlu'un son günlerini bile ağaç dikmekle geçirdiğini, bakanlık olarak gece gündüz çalıştıklarını ve çalışacaklarını, halkın da gayretiyle Türkiye'yi yemyeşil yapacaklarını aktardı.
Amerika'da yapılan bir araştırmaya da değinen Eroğlu, sabah işe başlamadan önce kurak arazi yerine yeşillik görmenin insanları motive ettiğini vurguladı.
 
"Ihlamur içiyorum"
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Ihlamur içiyor musunuz? Evde ıhlamuru kim yapıyor?" şeklindeki soruya, ıhlamurun C vitamini deposu olduğunu belirterek, ıhlamuru evde genelde eşinin, bazen de kızının demlediğini, kendisinin de afiyetle içtiğini söyledi.
Ihlamuru bütün vatandaşlara tavsiye eden Eroğlu, vatandaşların dikilen fidanları canları gibi koruduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ve Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ile diğer katılımcılar, ıhlamur fidanı dikti.
 
Temsili Foto: Tevfik Kaymakçıoğlu
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir