İstanbul'a iki yeni şehir

Başbakan Erdoğan, seçimi kazanmaları halinde bir yıl sonra inşaatın başlayacağını, biri Anadolu, diğeri de Avrupa yakasında iki yeni şehir kurulacağını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a yapılacak iki kent projesini açıkladı. Erdoğan, "12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz" dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde "İstanbul ve Türkiye için İki Yeni Proje"yi açıkladığı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada bu projenin bir Türkiye, bir dünya projesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan, bir proje çalışmasıdır. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz."

Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında

Avrupa yakasındaki şehrin, Karadeniz kıyısında ve maden alanlarında inşa edileceğini bildiren Erdoğan, şöyle konutu:

"Bu alanda şu anda zaten maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Maden ocaklarının artık faaliyetlerini durdurduğu 40 bin hektarlık alan, kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak ve yeşile ve hayata kavuşacak.

İstanbul'un denize, kültür ve spora ulaşım noktaları bu şehir olacak. Avrupa yakasındaki bu şehirle birlikte İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan dünyanın en büyük havaalanlarından birini inşa edeceğiz. Liman ve marinalarıyla bu şehri aynı zamanda bir ticari merkez olarak da kurgulayacağız. Yeni spor tesisleri yaparak, spor noktasında İstanbul'a çok önemli bir konsepti, bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

Seçimden 1 yıl sonra makineler çalışacak

Kanal İstanbul'da olduğu gibi özellikle iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir etüd ve plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Bu konuda seçimden sonra fevkalade bir hal olmadıktan sonra 1 yıl sonunda inşallah makineler o bölgede çalışmaya başlayacak. Bu arada 3. köprünün ihalesini yapmış olacağız. Bir taraftan 3. köprüyle ilgili çalışmalar da proje bazında bitirilmiş olacak ve onun da çalışmaları başlayacak."

Erdoğan, "İstanbul'un finans merkezi olma hedefi bu iki şehirle daha da güçlenecek. Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna, fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek ve tam tersine burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlayışla inşa edilecek" dedi.

 4 gidiş, 4 gelişli yollara geçiyoruz

Yahya Kemal'in ifadesiyle, kökü mazide olan bir atiyi inşa etmek için, Cemil Meriç'in ifadesiyle, kökü derinlerde bir çınarı yaşatmak için kolları sıvadıklarını ve bugünlere ulaştıklarını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz yaşanabilir şehirler tasarlıyoruz, yol medeniyettir diyor, şehirleri, ülkeleri, güvenli ve konforlu duble yollarla... Şimdi artık değiştireceğiz, ustalık dönemine giriyoruz, artık 3 gidiş, 3 geliş, 4 gidiş, 4 gelişli yollara geçiyoruz. Otoban kalitesindeki yollara geçeceğiz. Hızlı trenlerle, artık herkesin binebildiği uçaklarla ülkemizin şehirlerini birbirine bağlıyoruz, dünyaya bağlanıyoruz.

Amaç kentsel dönüşüm

Başbakan Erdoğan,  iki şehir projesiyle İstanbul'un nüfusunu, yükünü artırmayı düşünmediklerini, birilerinin bunu speküle etmemesini istedi.

Bu konudaki düşüncelerinin belli olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ama İstanbul'un kendi içinde nüfusunun artması başka bir olay, göç almak suretiyle bu nüfusu artırmak başka bir olay. Birinci derecede İstanbul'un bir deprem tehdidi altında olduğunu unutmamalıyız, en güvenli bölgenin de şu anda üzerinde şehirleri kuracağımız yerler olduğunu da ifade etmek istiyorum. Depreme hazırlık ve kentsel değişim, dönüşüm amacıyla bu iki yeni şehri inşa ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir