İstanbul'da 1,2 milyar metreküp atık su arıtıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul'da geçen yıl 14 tesiste arıtılan 1,2 milyar metreküp atık suyun, Terkos Gölü'ne gelen yıllık su miktarının yaklaşık 5 katını bulduğu bildirildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un yaklaşık 14 milyonluk nüfusu ve sanayi tesisleriyle büyük miktarda evsel ve endüstriyel atık su oluşturduğu belirtildi. 

İstanbul'da 2012'de 14 atık su arıtma tesisinde yılda 1,2 milyar metreküplük atık suyun arıtıldığı bildirilerek, "İstanbul'da arıtılan su miktarı Terkos gölüne gelen yıllık su miktarının yaklaşık 5 katı iken, Büyükçekmece Baraj Gölü hacminin yaklaşık 7 katına denk geliyor" ifadelerine yer verildi. 

Kentte sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel atık suların sektörel dağılımında petrol ve metal ağırlıklı hizmet veren firmaları, gıda, tekstil ve kimya sektörlerindeki firmaların izlediği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: 

"Atık sular nedeni ile olası kirlenmelerin önüne geçmek için çalışmalarına devam eden İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bu yıl İstanbul'daki 180 firmayı inceledi. Denetimlerde Su Kirliliği Yönetmeliğine uymadığı gerekçesiyle İstanbul'da geçtiğimiz yıl 373 bin 915 lira ceza kesen Bakanlık, bu yıl 5 firmaya toplamda 243 bin lira ceza kesti. Ceza kesilen faaliyet alanları arasında akaryakıt, kimya ve tersane tesisinin yanında siteler de yer alıyor."     

Bu konularda ilginizi çekebilir