İşte Ramazan'ın zam şampiyonları

Tüketiciler Birliği Başkanı Dinç, Ramazan'da fiyatı en çok yükselen ürünlerinin karpuz ve dana kıyma olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Tüketiciler Birliği'nin İstanbul ve Konya Şubesi'nin birlikte yaptığı çalışmayla, Ramazan'da fiyatı en fazla yükselen ürünlerin karpuz ve dana kıyma olduğu açıklandı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç,  yaptığı açıklamada, İstanbul şubesiyle birlikte yaptıkları çalışmayla, Ramazan öncesi bir çok ürünün fiyatını not ederek Ramazan ayı fiyatlarıyla karşılaştırdıklarını belirtti.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Ramazan fırsatçılarının boş durmadığını ifade eden Dinç, yüksek rekolte beklentisi sonucu 'ucuz tüketilecek' müjdesi verilen sebze-meyvedeki fiyat artışlarının dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Sebze ve meyvede yüzde 100'e varan fiyat artışlarının görüldüğüne dikkati çeken Dinç, şunları kaydetti:

"Sebze ve meyvede keyfi fiyat artışları görüyoruz. Bu keyfi fiyat artışlarında herhangi bir rekolte düşüklüğünün etkisi yok. Ramazan öncesi 30 kuruş olan karpuz bugün 1 lira. Yine 1 lira olan taze fasulyenin kilosu Ramazanla birlikte 2-2,5 liraya, 1,5 lira olan şeftali 3 liraya, domates 50 kuruştan 1 liraya kadar çıktı. Ramazan öncesi 2 liradan satılan vişne bugün 4 lira. Bu ürünlerden sadece domateste hastalık nedeniyle bir rekolte düşüklüğü var. Ancak diğer ürünlerdeki artışın keyfi olduğu ortada. Komisyoncular fiyatları ciddi bir şekilde maniple ediyor. Fiyatları dengeleyen yerli üretici pazarlarda yerini alamadığı takdirde fiyatlar komisyoncuların insafına kalıyor."

Belediyelerin yürürlükte olan hal yasasını uygulama konusunda pazarcılar odasından çekindiğini öne süren Dinç, semt pazarlarının yüzde 20'sinin yerli üreticiye tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Et fiyatları yüzde 30 arttı

Kırmızı ette yüzde 30'luk bir fiyat artışının yaşandığını anlatan Dinç, Ramazan öncesi 16 lira olan dana kıymanın 22 liraya kadar yükseldiğini açıkladı.

Ramazan ayında et ürünlerine olan talebin artmasının da fiyatlar üzerinde etkili olduğuna değinen Dinç, fırsatçıların bu durumu değerlendirdiklerini ifade etti. Dinç, Türkiye'de et piyasasına yaklaşık 250 üreticinin hakim olmasının da et fiyatlarının kolayca yönlendirilmesine ortam sağladığını ileri sürdü.

Dinç, süt ürünleri, çay, şeker, bakliyat, kuru gıda, yumurta gibi ambalajlı ve markalı ürünlerde fiyat artışı yaşanmamasının sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir