İstifa eden vekillerden "demokrasi bildirisi"

Bağımsız vekil Bal, AK Parti'den istifa eden milletvekilleri Günay, Kalkan, Özdalga, Şükür ve Yıldırım adına hazırladığı demokrasi bildirisini okudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM'de bir basın toplantısı yapan Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, 28 Şubat'ın yıl dönümünü hatırlatarak, demokratik duruş gösterdiklerini, demokrasi hassasiyeti olduğunu söylediği Bağımsız Milletvekilleri Günay, Kalkan, Özdalga, Şükür ve Yıldırım adına hazırladığı "demokrasi bildirisini" okudu. 

"Cumhurbaşkanı misyonunu yerine getiremedi"

Bal, darbenin sadece silahla, tankla yapılmadığını; yürütmenin yasamadaki çoğunluğunu da arkasına alarak yargıyı kontrol ettiğini ileri sürerek, "Bu aslında adı konulmamış bir darbedir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üzerine düşen görevi yerine getirememektedir. Ülkenin sistemi açısından son derece kritik gelişmeler yaşanırken, Sayın Cumhurbaşkanı bu misyonunu yeterince yerine getirememiştir. Yolsuzluklara, yargının kontrol ediliyor olmasına karşı ciddi, net uyarılarda bulunamamıştır" dedi.

"21. yüzyılda 'montaj olduğunu hissettim' denilmemeli

Bal, "Ne şekilde olursa olsun, kimler karışırsa karışsın her türlü yolsuzluğun sonuna kadar soruşturulması, yargılanması ve yolsuzluğa giden tüm yolların kapatılması gerekir" diyerek "Siyasetçilerin kişisel hırsları ve kariyerleri için devlet sistemi bozulmamalıdır. Siyasal ahlak montaj argümanlarıyla harcanacak kadar değersiz değildir" dedi. 
Kasetlerin montaj olduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Bal, "21. yüzyılda 'montaj olduğunu hissettim' denilmemeli. Günümüzde bilim, teknik, laboratuvar sonucuna göre buna karar verilir" açıklamasını yaptı.

Demokratik sistemde farklı gönüllü kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, belirli baskı gruplarının olmasının önemli olduğuna belirten Bal, "Mesela ABD'de enerji, silah lobisi, Ermeni lobisi vardır. Kimse bunları yadırgamamalı. Bu grupların siyaseti etkileme çabaları normaldir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir