İtibarımız kolay sarsılmaz

Promosyon soruşturması için "Tepkiler biraz abartıldı" diyen Yapı Kredi Genel Müdürü Açıkalın, "İtibarı kolay kazanmadık, kolay da sarsılmaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, Rekabet Kurulunun maaş promosyonlarına dönük bankalara yönelik soruşturmasına ilişkin, "Ben itibarla ilgili tepkilerin biraz abartıldığını düşünüyorum. Bizim itibarımız o kadar kolay sarsılmaz. Biz o itibarı kolay kazanmadık" dedi.

Açıkalın, bazı basın mensuplarının katılımıyla 2010 yılı değerlendirmesi ve 2011 yılı beklentilerini aktardığı sohbet toplantısında, Rekabet Kurulunun maaş promosyonlarına dönük açtığı soruşturmaya ilişkin soruları da yanıtladı.

Konunun 10 Martta karara bağlanacağını hatırlatan Açıkalın, "Bizim bu, ilk defa başımıza gelen soruşturma. Bu nedenle 'ceza yerseniz ne yersiniz' sorusu bizim için geçerli bir soru değil" dedi.

Karar sadece hukuki değil, vicdani de olmalı

Açıkalın, maaş ödemelerinin Yapı Kredi'deki ciro katkısının binde 1,3 olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ben oraya dün hukuki veya teknik bir savunma için gitmedim. Konunun içeriğine, yaklaşımına, hesaplanması öngörülen cezaya katılmıyoruz. Ben oraya saygımı göstermek için gittim. Bir de Genel Müdür olarak, eğer varsa bile hiçbir bu tip işin içinde bilinçli olarak olmadığımızı anlatmak için... Ankara'da konuşmamı şöyle bitirdim; 'Biz her ne karar çıkarsa çıksın saygı duyacağız.' Tabii saygı duymam, itiraz etmemi engellemez. Şunu da ifade ettim 'Bu kararın sadece hukuksal değil, vicdani ve adil olması gerektiğini düşünüyorum.' Çünkü hukuk ile adalet bir arada olması gereken şeyler. Ben Rekabet Kurulunun sağduyuyla düşüneceğine ve karar alacağına inanıyorum."

Hedef yüzde 25 büyüme

Açıkalın, kredi büyümesine ilişkin, 2 aylık rakamlara bakıldığında Yapı Kredi'nin yıl sonunda yüzde 25 büyüme hedefinin üzerine çıkmayacağını, kredi büyümelerinin yüzde 25'in altında kalacağını öngördüklerini söyledi.

Tekil olarak bankaların kendilerine yüzde 25 büyüme hedefi koymasının sorumluluk gereği olduğuna dikkati çeken Açıkalın, "Trafikte yapılacak en büyük hata karşındakinin müsamahasına güvenmektir. Dolayısıyla karşımdaki yüzde 18 büyüyüp müsamaha gösterecek diye ben kendime tolerans tanırsam çok yapıcı olmaz" dedi.

Kurallara uyan ceza görmemeli

Faik Açıkalın, 2009 Ekim ayında Yapı Kredi'deki KOBİ kredileri departmanında haftalık değerlendirilen teklif sayısının 2.200 iken, bunun geçen hafta 13.500 olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bankanın KOBİ tarafında ciddi bir konsantrasyon var ve artarak devam ediyor. Ben KOBİ'lerin bankacılık sistemine entegrasyonunun ciddi biçimde gerçekleştiğini düşünüyorum. Bundan önceki dönemde bu müşterilere ulaşımın önündeki en büyük engel, Hazine Bonosu'nun uyuşturucu getirisiydi. Hazine'den daha garanti şey yok. En garantili yere parayı yatırıp yüksek getiriyi almak varken, neden sokakta tek tek müşteri bulup onun riskini alıp üzerine gidesiniz ki? Ancak şimdi kağıt oyunu bitiyor. KOBİ'lerde kredi kuruması olur mu? Bunu pek ihtimal dahilinde görmüyorum."

Kredi büyümesine ilişkin alınan tedbirlere ilişkin de Açıkalın, kurala uyanların bu işten ceza görmemesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer ben kurala uyuyorsam uymayanlarla birlikte hizaya çekilmemeliyim" dedi.

Erbil'de temsilcilik

Yurt dışı faaliyetlerine ilişkin de Açıkalın, "Türkiye, genişlemek için çok büyük olanakları olan bir ülke. Bankacılık açısından daha gidilecek çok yol var. Bu durumda niye başka coğrafyaya gidip macera arıyım ki? Ne işim var Tunus'ta? Libya'da temsilcilik ile halledebiliyorsam ne işim var o coğrafyalarda?" diye konuştu.

Azerbaycan'da bir bankaları bulunduğunu anımsatan Açıkalın, "Bundan birkaç hafta önce de birkaç arkadaşımız Erbil'e gitti. Erbil'de temsilcilik açmayı düşünüyoruz. Ancak henüz gerekli başvuruları yapmadık" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir