İTO'dan leasingde KDV indirimine destek

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, leasing sektöründeki KDV indiriminin KOBİ'lere, uzun vadeli makine yatırımlarının yolunu yeniden açacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, leasing sektöründe KDV indiriminin, KOBİ'lere uzun vadeli makine yatırımlarının yolunu yeniden açacağını bildirdi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklama ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in leasing (finansal kiralama) sektöründe yüzde 1'lik KDV teşvikinin yeniden uygulamaya alınacağı yönündeki açıklamasına destek verdi.

İTO olarak uygulamanın kaldırıldığı 2008 yılından bu yana, indirimin yeniden hayata geçirilmesi için pek çok girişimde bulunduklarını hatırlatan Yalçıntaş, Bakan Şimşek'e, gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

Yalçıntaş, KOBİ'lerin orta ve uzun vadeli kaynak konusunda büyük sıkıntılar yaşadığına dikkati çekerek, leasingde sağlanan yüzde 1'lik KDV uygulamasının, özellikle makine yatırımı yapacak şirketler için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Murat Yalçıntaş, üretim sektöründe kullanılan ithal ve yerli makinelerin yüzde 60'ının leasing yöntemiyle satın alındığını dile getirdi.

Leasing sektöründe KDV indiriminin kaldırıldığı 2008'de yüzde 35, 2009'da ise yüzde 60'a yakın oranda gerileme yaşandığını belirten Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Biz uygulama kaldırılırken itiraz ettik. Finansman zorluğu çeken ve henüz KDV üretmemiş yeni girişimcilerin yatırım maliyetlerine yüzde 17 oranında yük getiriyor diye uyarılarda bulunduk. Nitekim, uyarılarımızın doğruluğu geride kalan yıllarda ortaya çıktı.

Sayın Bakanın (Mehmet Şimşek) KDV'nin yeniden yüzde 1'e indirilmesiyle ilgili çalışmalarını sektör açısından memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece orta vadede daha fazla sanayi yatırımı yapılacağına inanıyoruz. Başta makine olmak üzere stratejik mallarda rekabet şansımız artacaktır."

Yalçıntaş, geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında mikro işletmelerle yaptıkları toplantılarda leasingle alınan mallarda KDV'nin en azından yüzde 8'e çekilmesiyle konsensüs oluştuğunu dile getirerek, bu talepleri Bakan Şimşek'e ilettiklerini ifade etti.

Yerli makine üreticilerini korumak için alınması gereken tedbirlerin de bulunduğunu bildiren Yalçıntaş, "Makine üreticilerimiz ham maddelerini yüzde 18 ile alıp, ürettiği makineyi yüzde 1 ile satıyorlar. Aradaki yüzde 17'lik KDV yükünü üzerinde taşıyorlar. Üreticilerin KDV'yi devletten mahsup edebilmesi yönünde işlemler de mutlaka hızlandırılmalı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir