Japon yeni ile kredi kullananlar dertli

Japon yeni ile konut kredi kullananlar milletvekilleri, Hazine ve BDDK yöneticilerine faks yağdırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dövizle konut kredisi kullananlar da borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısına kendilerinin de dahil edilmesi için milletvekilleri, Hazine ve BDDK yöneticilerine faks gönderiyor.

İnternette oluşturdukları "dovizzedeler.com" ve "japonyenimagdurları" adlı siteler sayesinde ortak hareket eden döviz cinsi veya dövize endeksli konut kredisi mağdurları, bugün de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın banka genel müdürleri ile yapacağı görüşme öncesi basın kuruluşlarına yoğun faks gönderdi.

Hareket ile ilgili bilgi veren Japon Yeni kredisi mağduru Hakan Özcan, 2007 yılında, özel bir bankanın ısrarı sonucu 80 bin lira karşılığında 7,7 milyon Japon Yeni tutarında kredi kullandığını belirterek, şu bilgiyi verdi:

"Eşim ile beraber 2008 yılında ev alır mıyız alamaz mıyız diye hesap içindeydik. Bulduğumuz evlerin fiyatlarını TL kredileri ile karşılaştırdığımızda ödeyemeyeceğimiz kadar yüksek ödemeler karşımıza çıktığı için vazgeçiyorduk.

Son olarak bulduğumuz ev için bize Japon Yeni önerdiler. Son 15 yılda Japon Yeni'nde ciddi bir artışın olmadığı, hatta çoğu bankacının da şahsen bu krediyi kullandığını belirterek aklımıza soktular. Geri ödemesi çok cazip olan bu krediyle ben ve eşim evi almaya karar verdik. 7 milyon Japon Yeni çekip ayda 780 lira geri ödemeyle 10 yıllığına anlaştık. İlk iki ay hiç bir sorun yoktu, yaklaşık 800 lira gibi bir rakamı geri ödüyorduk. Üçüncü ayda artışlar başladı ve 800 liralık taksit,  bir kaç ay sonra 1200 liraya yükseldi. Hızla artan yen, kabusumuz oldu çıktı. Ev aldık diye mutlu olmuşken, şimdi de neden aldık diye kahroluyoruz. Eşim ve benim toplam gelirimiz zaten 2 bin lirayı anca buluyor. Evimin ekmeğini, çocuğumun geleceğini bankalara vermek, artık canımızı çok yakar oldu."

Söz konusu internet sitelerinin kurucusu ve yöneticisi, kendisi de Japon Yeni cinsinden konut kredisi mağduru olan Aygün Gürcan, özellikle özel bankaların, TL kredisi kullanamayacak, sabit gelirli sanayi işçilerine, Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden kredi önerdiğini, bu yanlış yönlendirme nedeniyle insanların mağdur olduğunu söyledi. Siteyi 1,5 yıl önce kurduklarını, Merkez Bankası, BDDK, siyasi parti yetkilileri ile görüştüklerini ve bir sonuç alamadıkların anlatan Gürcan, başlattıkları "faks yağmuru" protestosunda ortalama 500 kişinin birlikte hareket ettiğini, ancak mağdur sayısının 200 bin civarında olduğunu öğrendiklerini belirtti.

Gürcan, mağdurların çoğunun İzmir, Manisa, Kayseri gibi illerde olduğunu öne sürdü.

Japon Yeni kredisi mağdurları, bankaların, TL kredilerde dosya masrafı almasına karşın Japon yeni kredilerde 4-5 bin liraya varan dosya masrafını almadığını, aylık ödemelerin de TL'ye göre yarı yarıya düşük tuttuğunu belirterek, insanların bu cazibeler nedeniyle Japon Yeni cinsinden kredi kullandığını, ancak kurlardaki artıştan dolayı şimdi mağdur olduğunu öne sürüyor.

Mağdurlar, Merkez Bankasının 2009'da döviz geliri olmayanların döviz cinsinden kredi kullanmasını uygulamadan kaldırdığına dikkati çekerken, 2008'de bu kredileri kullananların mağduriyetinin devam ettiğini vurguladı.

Yapılan belirlemeye göre, 2008 yılı başında 1,067 lira olan 100 Japon Yeni'nin döviz alış kuru, 20 Aralık 2010 itibariyle yüzde 72,52 artış ile 1,841 liraya yükseldi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir