Juncker'dan, İngiltere'ye çağrı

Euro Grubu Başkanı Juncker, İngiltereye AB anlaşmasında değişikliğe ilişkin olası bir anlaşmayı "berbat etmemesi" çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB liderleri bugün ve yarın AB anlaşmasında değişiklik ve diğer önlemleri değerlendirmek için biraraya geldiğinde, İngiltere'nin, Euro Bölgesinin borç krizinin aşılmasında sağlam bir çözüm bulunmasının önünde durmayacağını umduğunu söyledi.

Juncker, France İnfo radyosuna verdiği demeçte, euronun tehdit altında olmadığını, AB hükümetlerinin, borç krizinin aşılmasında çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

İngiltere'nin, Euro Bölgesi'nin borç krizinin üstesinden gelmek için gerekli AB anlaşması değişiklikleri ve diğer önlemlerin yolunda durmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Juncker, "Bir anlaşma olmalı. euronun kendisi asla riskte değil" diye konuştu.

Juncker, "Sağlam bir anlaşmaya ihtiyacımız var. AB üyesi 27 ülkeyi bağlayan bir anlaşma istiyorum, ancak 27 ülke arasında bizimle yola devam etmek istemeyen ülkeler ortaya çıkarsa, bunu 17 (Euro Bölgesi üyesi) ülkeyle yapacağız. İngiltere'nin, diğerlerinin yapması gerekenleri yapmayacağını söylemek için tüm sayfaları bir kenara atmasını istemiyorum. Bunu kabul etmeyeceğim" dedi.

Euro Bölgesinde eurobond adıyla ortak tahvil çıkarılmasının bölgenin krizinin halledilmesinde çözüm olup olmayacağı sorusuna Juncker, bunun, uzun vadede olmasa bile düşünülmesi, gelecek aylarda ya da Euro Bölgesi'nde mali politikanın yakın koordinasyonundan önce ortaya konulması gereken birşey olabileceği yanıtını verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notlarını muhtemel indirim için negatif izlemeye almasını da değerlendiren Juncker, "kredi derecelendirme kuruluşlarının gaddarlığının kendisini affalattığını, ancak S&P'nin açıklamasının zamanlamasının, kasti değil kazara olduğuna inanmayı istediğini" kaydetti.

Juncker, "S&P'nin sözcüsü değilim, ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığından sonra söyleyebilirim, bir parça baskı tatsız, fakat bu baskı kuruluşlar uyarılarını yapmamış olsaydı bile mevcut olacaktı" dedi.

AB liderleri, yarın düzenlenecek resmi zirveden önce bugün Brüksel'de akşam yemeğinde biraraya gelecek.

Euro için her şey yapılmalı

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise  Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ortak para birimi euro'nun geri dönülemezliğini sağlamak için gereken her şeyi yapması çağrısında bulundu.

Barroso, Avrupalı merkez sağ parti başkanlarının Marsilya'da düzenleyeceği toplantıdan önce yaptığı açıklamada, "AB üyesi 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. AB olarak hep birlikte elimizden gelen her şeyi yaparak euro'nun geri dönülemezliğini sağlamak zorundayız" dedi.

Krizin merkezinde güvenilirlik sorunu bulunduğuna dikkat çeken Barroso, bu nedenle daha fazla bütçe disiplini ve uyum olması gerektiğini vurguladı.

Marsilya'da düzenlenecek toplantıya aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu 12 hükümet ve devlet başkanının katılması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir