Kaçak akaryakıt gümrükten geçmedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Hatay'daki kaçak mazot deposunun patlamasıyla ilgili, "Gümrükten böyle bir şey geçirilmesi söz konusu değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Hedef 2023: Lider Ülke Genç Türkiye" adlı zirvedeki "Türk Dış Politikası ve Kapasite İnşası 2023" oturumunda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin 2012'de yüzde 3,2 büyüdüğünü, büyümenin 2013'te yüzde 3,3; 2014'te ise yüzde 4 olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin ihracatının son 10 yılda yaklaşık 4 kat artarak 152,4 milyar dolara ulaştığını anımsatan Yazıcı, "İhracatın GSYİH'daki payı 1995-2001 döneminde yüzde 10 iken 2002-2012 döneminde yüzde 16 ila yüzde 18 aralığına yükselmiştir. 2012'de serbest bölgeler de dahil olmak üzere 242 ülkeye ihracat yapmışız. 2011'de 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapılan 30 ülke varken 2012'de bu sayı 34'e yükselmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin ticaret geleneğinde kar etmenin hiçbir zaman tek başına amaç olmadığını vurgulayan Yazıcı, batılı ülkelerin ise daha bireyselci bir bakış açısına sahip olduğunu söyledi.

Bunun da 'daha çok kazanma' arzusunu körükleyen bir yaklaşım olduğunu aktaran Yazıcı, Türkiye'nin hiçbir ülkeye salt maddi çıkarları doğrultusunda yaklaşmadığını veya uzaklaşmadığını ifade etti.

Soruşturma devam ediyor

Konuşmasından sonra basın mensuplarının Hatay'daki kaçak mazot deposundaki patlamaya ilişkin sorularını da yanıtlayan Yazıcı, şunları söyledi:
"Maalesef öyle üzüntü verici bir olay yaşadık. Dün akşam Sayın Vali'den aldığım bilgiye göre, kaçak akaryakıt faaliyeti yapıldığına ilişkin jandarmaya ihbar geliyor. Jandarma ihbar doğrultusunda takip yapıyor ve bunun depolandığı eve gidiyor, uyarıyor. Kapılar kilitleniyor ve uyarıya cevap verilmiyor. Sonra da kaçakçılık faaliyeti yürüten kişi 1 bidonu boşaltıyor ve ateşliyor.

Depo ateş alıyor ve patlama oluyor. Bundan dolayı da maalesef o kadar vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bunun fuel oil ya da ham petrol olması söz konusu değil, çünkü yanması itibariyle demek ki 10 numara, akaryakıt türevi ürünler olduğu belli. Soruşturma devam ediyor. Sınırdan geçirmişler, sınır deyince gümrük kapısı algılanıyor ama gümrükten böyle bir şey geçirilmesi söz konusu değil. Bugün Bakan Yardımcım'ı da oraya gönderdim. Herhalde akşam üzeri bana daha detaylı bilgi verecekler."