Kadın orman muhafaza memuru atanamayacak mı?
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA – CHP'li İlhan Cihaner, Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirmesine dair yönetmelikte, orman muhafaza memurlarının erkek adaylar arasından atanacağının düzenlendiğini, bunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, "Bu yönetmelikle orman muhafaza memurları arasında kadın-erkek ayrımı yapılmakta mıdır?" diye sordu.
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Türkiye'nin pek çok üniversitesinde ormancılık ve orman ürünleri, orman işletmeciliği, fidan yetiştiriciliği gibi bölümlerin yer aldığını belirterek, "Bu bölümlerden mezun olan tüm öğrenciler ‘Orman Muhafaza Memuru' olarak görevlendirilmekteydi. Ancak 17 Ağustos 2012 tarihinde Başbakanlık tarafından yayınlanan Orman Muhafaza Memurlarının Atma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 6. maddesinde ‘657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 50. maddesi gereğince KPSS sonucu başarı puanına göre erkek adaylar arasından tercihleri doğrultusunda Genel Müdürlüğe açıktan atanmak üzere tertip edilen adaylar atanır' denilmektedir. Böylece bu bölümlerden mezun olan kadın vatandaşlarımızın aldıkları eğitimin gereğini yerine getirmelerinin önü kesilmiştir" dedi. Yönetmeliğin Anayasa'nın ‘eşitlik' ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Cihaner, şu soruları yöneltti:
"Türkiye'de orman muhafaza memurluğunu, öğrenimi nedeniyle hak eden kaç ormancılık meslek yüksekokulu mezunu vardır?
Bu mezunların kaçı erkek, kaçı kadındır?
Başbakanlık tarafından 17 Ağustos 2012 tarihinde yayınlanan Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 6. maddesinde ‘657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 50. maddesi gereğince KPSS sonucu başarı puanına göre erkek adaylar arasından tercihleri doğrultusunda Genel Müdürlüğe açıktan atanmak üzere tertip edilen adaylar atanır' ibaresi yer almaktadır. Bu yönetmelikle orman muhafaza memurları arasında kadın-erkek ayrımı yapılmakta mıdır?
Anayasa'nın ‘kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesinin 2. fıkrasında ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla hükümlüdür' denilmektedir. Bu hüküm dikkate alındığında kadınlar lehine pozitif ayrımcılık uygulanması gerekmez mi? 12 Eylül Referandumunda halka bu söz verilmedi mi?
Bu yönetmeliğe rağmen Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki ormancılık yüksekokullarına kadın öğrenci alımı sürmektedir. Bu bir çelişki değil midir?
Ataması yapılmayan kadın orman muhafaza memurları için yeni bir istihdam alanı yaratmayı düşünüyor musunuz?"