”Kafkasya'da işbirliği süreci haftaya başlıyor”

Erdoğan, 'Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu' çerçevesinde Babacan ve Lavrov'un haftaya bir araya geleceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BODRUM  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na yönelik çalışma ile ilgili olarak, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bir araya gelerek önümüzdeki hafta içinde sürecin başlatılacağını söyledi.

Rusya ve Gürcistan ziyaretinin ardından Bodrum-Milas Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bu iki ülkenin de içinde olmasını temenni ettikleri "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu"na yönelik çalışmayı taraflara aktardığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bu çalışma coğrafya esaslı, bölge barışı ve ortak güvenliğe önem veren, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içeren AGİT ilke ve prensiplerine dayalı ortak kriz çözme ve yönetme mekanizmasını kapsayan, ki bu daha da geliştirilebilir, bunları müşterek çalışmalarla daha da detaylandırmak mümkün. Bu çalışmaya Rusya Federasyonu'nun da başta Sayın Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev olmak üzere, Başbakan Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığımız görüşmede bir mutabakatın olduğunu gördük. Bunu memnuniyetle değerlendirdik. Şimdi de Dışişleri Bakanımız Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya gelmek suretiyle önümüzdeki hafta içinde süreci başlatmış olacağız."

Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'nin de olumlu yaklaşımını gördüklerini belirten Erdoğan, "Gürcistan Dışişleri Bakanının da katılması ile süreç devam edecek. Önümüzdeki hafta içinde bir Azerbaycan ziyareti planlıyoruz. Azerbaycan ziyaretini gerçekleştirdikten sonra Azerbaycan'ın da bu oluşumun içerisinde yer almasını istiyoruz. Bir taraftan da Ermenistan'ın da bu oluşumun içerisinde olması inanıyorum ki bölge barışına ciddi manada katkıda bulunacaktır" dedi.