Kapasite kullanımı temmuzda yüzde 74.7

Kapasite kullanım oranı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 7.3 puan, bir önceki aya göre 1.1 puan arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 7.3 puan, bir önceki aya göre ise 1.1 puan artarak yüzde 74.7 seviyesinde gerçekleşti. Böylece kapasite kullanım oranının son sekiz aydır aralıksız artış gösterdiği belirlendi.

Merkez Bankası, Temmuz ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 328 işyerine “İktisadi Yönelim Anketi” formu gönderilirken, bin 930 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranı yüzde 82.9 oldu.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, 2009 yılının Temmuz ayına göre 7.3 puan, bir önceki aya göre ise 1.1 puan artarak yüzde 74.7 seviyesine çıktı. Böylece, sanayide kapasite kullanım oranının son sekiz aydır aralıksız artış gösterdi.

Artış trendi devam ediyor

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı 2009 yılının son ayında kapasite kullanımı yüzde 67.6 olarak gerçekleşirken, 2010 yılının ilk ayından itibaren kapasite kullanımı artış trendini devam ettirdi. Ocak’ta 67.8 olan kapasite kullanım oranı Şubat ayında değişiklik göstermemişti. Mart’ta yüzde 67.9 olarak gerçekleşen kapasite kullanımı, Nisan’da yüzde 72.2, Mayıs’ta 73.4, Haziran’da ise yüzde 73.6 seviyesine yükselmişti.

En fazla artış yatırım mallarında

Kapasite kullanım oranlarında bir önceki aya göre bütün mal gruplarında artış görüldü. Temmuz ayında en yüksek artış 1.8 puan ile yüzde 70’e ulaşan yatırım mallarında yaşandı. Yatırım mallarını 1.1 puan artışla dayanıksız tüketim malları, 1 puan artışla tüketim malları, 0.9 puan artışla ara mallar, 0.8 puan artışla dayanıklı tüketim malları takip etti. Gıda ve içeceklerde ise 0.7 puanlık artış yaşandığı belirlendi.

Geçen yılın aynı dönemine göre ise en yüksek artış 9.1 ile ara malları grubunda yaşandı. Yatırım mallarında kapasite oranı 8.5 puan, dayanıklı tüketim mallarında 4.5 puan, tüketim malları ve dayanıksız tüketim mallarında 4.2 puanlık artış olduğu belirlenirken, gıda ve içecekler grubu 0.3 puan arttı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir