Kar çilesi devam edecek

Yoğun kar yağışı aşırı soğuk havayla birleşince buzlanma arttı, bir çok araç yolda kaldı. Deniz ulaşımında bazı seferler iptal edilirken hava ulaşımı da olumsuz etkilendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde devam eden kar yağışı hava, kara ve deniz ulaşımında sefer iptallerine yol açtı. Yoğun kar yağışı nedeniyle birçok köye ulaşım sağlanamazken, Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yapması gereken bazı iç ve dış hat seferleri de iptal edildi. Yağışların yurt genelinde yarına kadar sürmesi bekleniyor.
THY'nin 102 uçuşu iptal
THY'nin sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı'nda yapılması gereken TK 2662 sefer sayılı Sivas, TK 2750 Van, TK 2200 Kahramanmaraş, TK 2008 Nevşehir, TK 2664 Erzincan ve TK 2170 sefer sayılı Ankara seferleri ile TK 1845 Atina, TK 1861 Roma, TK 453 Donetsk, TK 1305 Malaga, TK 1301 Valensiya, TK 1309 Torino, TK 1879 Napoli, TK 824 Beyrut ve Britsh Airways'in 679 Londra seferinin de bulunduğu bazı iç ve dış hat seferleri, İstanbul'daki ve varış noktalarındaki kötü hava şartları nedeniyle iptal oldu.
THY'nin TK 2254 ve TK 2256 sefer sayılı Hatay seferleri ise bu meydanın kapalı olması nedeniyle yapılamayacak.
THY yetkilileri, bugün itibarıyla dış hatlarda 37, iç hatlarda ise 65 olmak üzere karşılıklı toplam 102 seferin kötü hava şartları nedeniyle iptal edildiğini belirtti.
Deniz ulaşımında aksama
Kuzey Ege'deki poyraz, deniz ulaşımını da olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre Gökçeada-Kabatepe arasındaki araba vapuru seferleri de iptal edildi. Yetkililer, diğer hatlardaki seferlerin sürdürüldüğünü kaydetti.
Hatay Havaalanı, 7 Şubat'a kadar kapalı 
Öte yandan Hatay Valiliği, yağış nedeniyle su altında kalan Hatay Havaalanı'nın, 7 Şubata kadar uçuş trafiğine kapatıldığını bildirdi.
İstanbul'da kar çilesi
İstanbul'da yoğun kar yağışının akşam saatlerinde soğuk hava ile birleşmesiyle kayganlaşan yollarda birçok sürücü zor anlar yaşadı.
Alınan bilgiye göre, Kadıköy, Maltepe, Ataşehir ve Ümraniye'de bir çok araç buzlanma nedeniyle yolda kaldı. Tuzlama ekiplerinin yoğun çalışmalarına rağmen sokak aralarında sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.
Maltepe Piri Reis Caddesi'nde tuzlama çalışması yapılmayınca trafikte yoğunluk yaşandı. Buzla kaplanan yolda zincirsiz ilerlemeye çalışan araç sürücüleri zor anlar yaşarken, araçlar buzla kaplı yolda ilerlemekte güçlük çekti. Araçların çoğunda zincir takılı olmaması ve araçların patinaj yapması üzerine yaya haldeki vatandaşlar, araçların bagaj bölümlerine oturarak patinaj yapan araç sürücülerine yardım etmeye çalıştı.
Öte yandan, Maltepe polis ekiplerine ait polis otosundan yapılan "Lütfen zincirsiz yola çıkmayalım, ya da kar lastiği alalım" şeklindeki anonstan kısa bir süre sonra zincir takılı olmayan ve yokuş yukarı yolu çıkmakta zorlanan başka bir polis aracını vatandaşlar iterek ve üzerine çıkarak buzlu yolda ilerlemesini sağladı.
Öte yandan Küçükçekmece Halkalı Gümrük Yolu, İstasyon Caddesi, Bayramtepe güzergahlarında kar yağışı sebebiyle buzlanmalar oluştu. Yolların yokuş kısımlarında araçlar mahsur kaldı. Bu sırada arkada kalan araçların içindeki yolcular, araçlarından inerek, öndeki araçların ilerlemesine yardım etti.
İkitelli TEM Otoyolu'nda da yoğun kar sebebiyle trafikte aksamalar meydana geldi. Bazı sürücüler Mahmutbey gişelerini geçmeden geri döndü. Yoğunluğu gören sürücülerin ters istikametten ilerlemeye çalışması sonucu, trafikte sık sık aksamalar oluştu.
Engelli ve hamile personele izin
İstanbul Valiliği, kar birikintileri ve buzlanmanın meydana getirebileceği olumsuz etkiler göz önüne alınarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli personel ve hamilelerin bugün idari izinli sayılmalarına karar verdi.
Yağışlar sürecek
Türkiye’nin büyük bölümünde görülecek olan yağışların, Orta ve Doğu Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde devam edecek. Hava sıcaklığı, batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak. 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, yağışlar Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olacak. Marmara ile iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görülecek. 
Kuvvetli yağış
Yağışların, Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat ve Sivas çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Buzlanma ve don uyarısı
Marmara'da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Kuvvetli rüzgar
Rüzgarın Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Çığ tehlikesi
Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Bu konularda ilginizi çekebilir