Kar Doğu'yu esir aldı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışının cumartesi gününe kadar aralıklarla süreceği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Bingöl, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Muş, Sivas ve Bitlis'te 1369 yerleşim birimiyle ulaşım sağlanamıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı ve soğuk hava yaşamı olumsuz etkilerken, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar yağışının cumartesi gününe kadar aralıklarla süreceğini bildirdi. Bölgede kar kalınlıkları Ağrı'da 48, Muş'ta 46, Kars'ta 26, Erzincan'da 25, Erzurum'da 15, Ardahan'da 13, Iğdır'da da 8 santimetre olarak ölçüldü.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle, Bingöl'de 250, Erzincan'da 160, Erzurum'da 185, Iğdır'da 22 ve Muş'ta 5 olmak üzere toplam 622 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları ise sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 10, Kars'ta 9, Muş'ta 8, Erzurum'da 4, Ağrı'da ve Ardahan'da 3, Erzincan'da da 1 derece olarak ölçüldü. Kent merkezlerinde cadde ve sokaklarda iş makineleriyle yapılan kar temizleme çalışmaları ise devam ediyor. Yetkililer, özellikle sabah saatlerinde oluşan sisli havaya karşı sürücüleri uyarıyor. Bu arada, Erzincan-Gömüşhane kara yolunun Pöske Dağı bölgesinde birçok araç kar yağışı nedeniyle ilerlemekte zorlanırken, trafik ekipleri de zincirsiz araçların geçişine izin vermiyor.

Sivas

Kar yağışının aralıklarla devam ettiği Sivas'ta, 130'u il merkezine bağlı olmak üzere toplam 701 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kapalı köy yollarını açmak için Özel İdare ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade eden yetkililer, toplam 92 yerleşim biriminde haberleşmenin sağlanamadığını, 14 köye de elektrik verilemediğini kaydettiler.

Kenti çevre illere bağlayan ana güzergahların ulaşıma açık olduğunu belirten yetkililer, ilçeler arası geçişi sağlayan bazı yolların ulaşıma kapalı olduğunu, bu yolların açılması için Karayolları ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdiler.

Öte yandan, trafik ekipleri, kenti çevre illere bağlayan ana güzergahlarda zincir ve çekme halatı uygulaması yapıyor. Yüksek güzergahlarda yoğun kar yağışı nedeniyle araçların çıkmakta zorlandığını, zaman zaman mahsur kaldığını belirten yetkililer, bu nedenle Sivas-Malatya kara yolunun Yağdonduran, Sivas-Erzincan kara yolunun Kızıldağ, Sivas-Tokat kara yolunun Çamlıbel ve Sivas-Ankara kara yolunun Yaraşbeli mevkilerinde zincirsiz araçların geçişine izin verilmediğini kaydettiler.

Bitlis

Bitlis'te etkili olan kar yağışının ardından 46 köy yolunun kapalı olduğu bildirildi. Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ilçede 4 gün önce etkili olan kar yağışının ardından ulaşıma kapanan 245 köy yolunun özverili çalışmalar sonucu tekrar ulaşıma açıldığı, 46 köy yolunda ise çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Yetkililer, yol açma çalışmalarının akşam saatlerine kadar devam edeceği bildirildi.

Konya

Konya'nın Seydişehir ilçesinde dün gece başlayan kar yağışı ve tipi, ilçenin yüksek kesimlerinde etkili oldu. Özellikle Seydişehir-Antalya kara yolunda ağır kış şartları, gece saatlerinde sürücülere zor anlar yaşatırken, yolun 20 ile 45. kilometreleri arasındaki kar ve tipi yüzünden ulaşım güçlükle sağlandı.

Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu Alacabel mevkisinde Karayolları ekipleri, kar ve tipiye rağmen yolu açık tutmak için yoğun çaba harcadı. Sabah saatlerinde kar ve tipinin kesildiği Alacabel mevkisinde halen ulaşımda aksaklıklar yaşandığı, zincirsiz araçların geçişine izin verilmediği öğrenildi. Trafik ekipleri, Seydişehir-Antalya kara yolunu kullanacak sürücülerin dikkatli olmalarını, araçlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmalarını istedi.

Ağrı

Ağrı'nın Hamur ilçesinde kar ve fırtına nedeniyle kapanan köy yolları ekesi 30 dereceye rağmen ulaşıma açılmasına çalışılıyor. Hamur Kaymakamı Cengizhan Yılmaz, karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede kış mevsiminin vatandaşların yaşam şartlarını oldukça olumsuzlaştırdığını ve hava sıcaklığının eksi 30 derecenin altında seyrettiğini söyledi. Cengizhan Yılmaz, bu yıl aşırı bir şekilde kar yağışı, beraberinde tipi ve fırtına olması, yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığını kaydetti.