”Karar İsveç parlamentosuna yakışmadı”

Bakan Bağış, Ermeni tasarısının onaylanmasıyla ilgili olarak "İsveç, ne yazık ki çarpıtılan ve gerçekleri yansıtmayan tarih tezlerinin esiri olmuştur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç parlamentosunun dün yaptığı oylamada Ermeni tasarısını kabul etmesiyle ilgili olarak, "Bu karar İsveç parlamentosuna yakışmamıştır" dedi.

Bağış, bir soruya verdiği yanıtta, İsveç parlamentosunda temsil edilen bütün siyasi partilerin Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"İsveç, bu kararla ne yazık ki çarpıtılan ve gerçekleri yansıtmayan tarih tezlerinin esiri olmuştur. Parlamentoların tarih yazmaya kalkması, tarihin siyasi mülahazaların ve oy kaygısının bir unsuru haline getirilmesi, tarihin çarpıtılması kadar yanlıştır. Aynı zamanda bu tutum, gelecek kuşaklara karşı büyük bir sorumsuzluktur. Tarih, bir milletvekilinin 'evet' ya da 'hayır' oyuyla belirlenebilecek ya da yeniden yazılabilecek bir alan değildir. Siyasetçiler geçmişe değil geleceğe bakmalıdır."

Türkiye'nin, AB sürecinde İsveçli dostlarının desteklerinden memnuniyet duyduğunu belirten Bağış, İsveç hükümeti ve özellikle Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in bu tasarının geçmemesi için yoğun çaba harcamasına rağmen onaylanan bu kararın, kendilerini "üzdüğünü ve hayal kırıklığına uğrattığını" ifade etti.

"Türkiye'nin tarihi ve coğrafyasıyla yüzleşmek için başka parlamentoların kurduğu mahkemelere ihtiyacı yoktur" diyen Bağış, Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmeye her zaman hazır olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin ortak tarih komisyonu kurulması yönündeki taleplerini hatırlatan Bağış şunları kaydetti:

"Bu talebe Ermenistan devletinin ve Ermeni diasporasının şiddetle karşı çıkmasının yanında, uluslararası toplumun bu iyi niyetli girişimi adeta yok sayarak hareket etmesi fevkalade düşündürücüdür.

İsveç parlamentosu, izolasyon ve etnik çatışma isteyen ve husumetin kalıcı olmasını amaçlayan nefret taciri diasporanın oyununa gelmiştir. Türkiye'nin AB üyeliğinin dünya barışına yapacağı katkılara sürekli vurgu yapan İsveçli parlamenterlerin bu kararının barışa hizmet etmeyeceği ortadadır.

Bu tür siyasi menavraların, Medeniyetler İttifakını sağlamaya çalışan Türkiye'nin çabalarına yardımcı olmadığı açıktır. Türkiye için hiçbir bağlayıcılığı olmayan bu karardan dönülmesi ve ikili ilişkilerimizin gereksiz çabalarla zedelenmesine izin verilmemesi beklentimizdir. Türkiye, bu oyunlara dahil olmayacak, barışçı politikalarını sürdürmeye devam edecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir