Karbon elyaf en stratejik madde olacak

Aksa ve DÜNYA işbirliğiyle, düzenlenen "Sıradaki Endüstri Devrimi ve Türkiye'nin Fırsatları: Kompozit & Karbon Elyaf" başlıklı toplantılar dizisinin ikincisi yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Aksa ve DÜNYA Gazetesi işbirliğiyle, kompozit ve karbon elyaf endüstrisinin Türk ekonomisi için barındırdığı fırsatları tartışmak üzere düzenlenen "Sıradaki Endüstri Devrimi ve Türkiye'nin Fırsatları: Kompozit & Karbon Elyaf" başlıklı toplantılar dizisinin ikincisi Bursa'da gerçekleştirildi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası'nda düzenlenen, moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı toplantıya konuşmacı olarak Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DÜNYA Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Özden katıldı.

Açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, karbon elyafın önemli bir stratejik malzeme olduğuna dikkat çekerek, Aksa'nın Türkiye'nin geleceği için önemli bir üretim yaptığını vurguladı.

Yılmaz, karbon elyafın sanayi kenti Bursa'da tanıtılmasının önemine de değinerek, "Aksa şu anda bu ürünün tamamını satıyor ama yurtdışına satıyor. Ülkemizde de bu ürünün kullanımının yaygınlaştırılmasının sağlanması böyle gelişmiş sanayi şehirlerinde tanıtılmasıyla olacaktır. Karbon elyafın gelişimi için bir İhtisas OSB yapılacaksa, bu bölgenin Bursa veya Yalova gibi sanayisi gelişmiş bir yer olması gerekir.

Bu açılımın devam ederek katma değer ve kullanım açısından sanayicilerimize yeni bir ufuk açabilmesi için yapılacak olan bütün girişimleri Organize Sanayi Bölgeler Üst Kuruluşu (OSBÜK) olarak da desteklediğimizi bildirmek istiyorum" diye konuştu.

İkame stratejik ürün

Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz da, karbon elyafın son kullanım alanlarının lokomotif endüstrileri arasında olması nedeniyle Türkiye için önemli fırsatlar içerdiğini söyledi. Sanayinin, bugüne kadar kullandığı hammaddeleri ikame edecek stratejik bir ürünü artık Türkiye'de ürettiklerine dikkat çeken Yılmaz, girişimcilere, işbirliği yapabilecekleri partnerleri bularak kaynaklarını ortak projelere yönlendirmeleri yönünde tavsiyede bulundu. Son yıllarda özel ürünler geliştirmeye yöneldiklerini ve 2009 Mayıs ayında devreye giren bin 500 ton/yıl kapasiteli karbon elyaf üretim tesisinin de bu stratejinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Karbon elyaf, 21. yüzyılın en stratejik hammaddelerinden biri. Çelikten 3 kat daha kuvvetli, 5 kat daha hafif olması ve üstün özellikleri nedeniyle dünyada giderek çeliğin yerini alıyor. Ülkemizde kompozit sektörü bugüne kadar cam elyafına bağlı olarak gelişmiş.

Oysa karbon elyafın son kullanım alanlarının Türkiye'nin lokomotif endüstrileri arasında olması, ülkemiz ekonomisi için önemli fırsatlar içeriyor. Otomotiv, denizcilik, bina güçlendirmesi, rüzgar türbini kanatlarının üretimi ve basınçlı kap endüstrisinin, Türkiye'de karbon elyaf takviyeli kompozit endüstrisinde öncelikli olarak gelişeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir