KARDEMİR ve eğitimdeki başarı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karabük'ten / Hakkı BİLGÜCÜ

Karabük son yıllarda eğitimde önemli başarı gösteren iller arasına girdi. Eğitimdeki bu başarıda altyapı hizmetlerinin önemi çok büyük. Başarıda Karabüklü olan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in bölgedeki okulların eksikliklerinin giderilmesi ve spor tesislerinin yapımı için gösterdiği hassasiyetin de payı var.

Karabük yüzde 98'le en yüksek okuma-yazma oranını sahip kentler arasında. Son üniversite sınavlarında ise kentimiz iller arasında 2. başarılı kent oldu. Bütün bu güzelliklerin yanında genel eğitim problemleri de şehrimizi vuruyor. Özellikle tek maaşla geçimini sürdürmek zorunda kalan aileler çocuklarını dershanelere gönderemiyor.

Karabük'te bankalardan maaş alan 35 binin üzerinde memur ve işçi emeklisi var. Karabük Demir-Çelik Fabrikaları'nda (KARDEMİR) ise 3 bin 200 çalışan bulunmaktadır.

İşçi Emeklileri Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Çetin, bu gerçeği çok iyi bildiği için, Karabük'teki dershane işletmeleriyle birebir görüşme yaparak, işçi emeklilerinin çocuklarına yüzde 30 indirim yaptırmayı başardı. Bu işçi emeklisi bir ailenin çocuğunu dershane gönderebilmesi için önemli bir avantaj oluşturdu.

Öte yandan KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan eğitime önemli katkıları olan bir işadamıdır. Şimdi Karabük'lü ondan da benzer bir hassasiyet bekliyor. Yeni eğitim ve öğretim dönemi için hazırlıkların başladığı,   dershanelerle anlaşmaların yapıldığı şu günlerde banka maaş promosyon ücretlerinin çalışanlara ödenmesi durumunda KARDEMİR'de çalışan 3 bini aşan işçi de rahat bir nefes alacaktır. Vefa borcu olan insanlara ve Çelik-İş Sendikası'na karşı da böylesine önemli bir konuda sosyal sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmesi beklentileri karşılayacaktır. Elbette KARDEMİR yeni yatırımları için bu geliri kullanabilir. Ancak, maddi imkansızlık nedeniyle çocuğunu dershaneye gönderemeyen bir aile reisinin düştüğü psikolojik durum onun çalışmasına da yansıyacaktır.

Evet, KARDEMİR, çalışanlarına bankaların verdiği maaş promosyon paralarını ödemeye başladığında önemli bir görevi icra edecektir; çalışan işçilerinin çocuklarının eğitimine de önemli katkı sağlayacaktır.