Karşıyaka "marina" kararını verdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Karşıyaka'daki Yat Limanı Projesi'ne Karşıyaka Belediye Meclisi'nden ret kararı çıktığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Karşıyaka'daki Yat Limanı Projesi'ne Karşıyaka Belediye Meclisi'nden ret kararı çıktı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, ağustos ayı meclis toplantısında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Karşıyaka İskelesi ile Nikah Sarayı arasında kalan bölge için hazırladığı Karşıyaka’daki Yat Limanı Projesi’ne ilişkin imar planı önerisinin, yat limanı için seçilen bölgenin ulaşım, ticaret ve coğrafik açıdan olumsuzluklara yol açacağı gerekçesiyle oy birliği ile reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, Bakanlığın, ÇED raporu için görüş istediği kurumlardan biri olan Karşıyaka Belediyesi'nin ağustos ayı meclis toplantısında, Bakanlığın yat limanı amaçlı hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisinin görüşüldüğü ve ret kararı alındığı kaydedildi.

Karşıyaka Nikah Sarayı ile Vapur İskelesi arasındaki bölge için hazırlanan projenin yer seçiminin yanlış olduğunun vurgulandığı Karşıyaka Belediyesi raporunda, şu gerekçelere yer verildi:

"Yat limanının kuzeyinde kalan Cemal Gürsel Caddesi ile ana ulaşımın sağlanması mümkün değildir. Yat limanı proje alanına yönelik çalışmalar için bu caddenin kullanılması, caddenin araç yoğunluğunu büyük ölçüde arttıracak, oluşan taşıt trafiğinin getirdiği olumsuz etkiden ilçe halkı huzursuzluk duyacaktır. Şu anda yapılan feribot ve vapur seferleri ile kullanılmakta olan güzergah yat limanının konumlandığı alan ile uyumsuzluk teşkil etmektedir. Bu durum, mevcut seferleri aksatacak ve deniz trafiğinde büyük sorunlara yol açacaktır. Aktarma istasyonlarının koku, toz, gürültü ve görünüş yönünden çevreyi kirletmesi için, boşaltma işleminin yapıldığı yerlerin, kapalı olarak inşa edilmesi zorunludur. Bu da kıyı şeridinde mümkün değildir. Bazı durumlarda önerilen proje, bölgedeki tarihi değerlerin, parkların, doğanın, değerli kıyı zenginliklerinin, rekreasyon alanlarının ve balıkçılık kaynaklarının kaybolmasına yol açacağı endişesi nedeniyle olumsuz tepkilerle karşılaşmaktadır."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, Bakanlık tarafından hazırlanan, 20 bin metrekaresi kapalı alan olarak planlanan projenin, seçilen bölgede deniz dolgusunu da beraberinde getireceğini vurgulayarak "Bizler o bölgenin katledilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İmar Komisyonu Başkanı İsfahan Naki ise şunları kaydetti:

"Önergeyi inceledik. Seçilen bölge konum bakımından uygun bir yerde değil. Karşıyaka esnafına çok yakın. Trafik de olumsuz yönde etkilenecek. Ticari alan yapılmak istenmesi ve denizin doldurulacak olması nedeniyle de görüşümüz olumsuz."

Bu konularda ilginizi çekebilir