Kasımda eylem başkadır

Kasım ayı başında Başbakanlık önünde silah ateşlenmesi ile başlayan eylemlere bir de meclis olayı eklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

DÜNYA - Kasım ayında Ankara peş peşe eylemlere sahne oldu. 5 Kasım'da Nuri Başkapan isimli şahıs Başbakanlık önünde silah ateşlerken, 2 gün sonra başka bir eylemci üzerine benzin dökerek kendini yaktı. Son eylem ise Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde gerçekleştirildi.

Milletvekili Hakan Şükür'e ulaşmaya çalışan eylemci sonuç alamayınca meclis bahçesinde ağaca çıktı. CHP'li vekiller tarafından ikna edilen eylemci borçların ödeyebilmek için 700 lira istedi.

Ortak nokta geçim sıkıntısı

Doğrudan siyasetçilere yönelik gerçekleştirilen 3 eylemin bir diğer ortak noktası ise geçim sıkıntısı oldu.  5 Kasım'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılırken Başbakanlık önünde 3 el silah sesi duyuldu. Ateş eden kişinin daha önce de eylemlerde bulunan Nuri Başkapan olduğu belirtilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eylemci ile ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, Başkapan’ı tanıdığını belirterek, "Daktilo atanlara benzemez. Belediyeden beri tanırım, evse ev, işse iş verdik. Bunlar akıllı. Nereden ne geleceğini biliyorlar. Hepsi hikaye" dedi. Bakan Hayatı Yazıcı ise Başkapan'a iş verdiklerini ama beğenmediğini öne sürdü.

Silah olayının yankısı dinmemişken, 2 gün sonra 7 Kasım'da Başbakanlık önünde bir eylem daha gerçekleştirildi. Bina önünde Ömer Aldemir isimli vatandaş kendini yaktı. Aldemir sedye ile taşınırken, "Yaktılar beni, hayatımı bitirdiler." diye bağırdı. Eylemcinin, Altındağ Belediyesi’nden alacağı olduğu, bunu tahsil edemediği için ekonomik zorluk nedeniyle bunalıma girdiği ortaya çıktı.

Bugünkü eylemde ise işsiz olduğunu söyleyip ağaca tırmanan Murat Helvacı isimli vatandaş, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt tarafından ikna edildi.  Helvacı, milletvekili odalarının bulunduğu B Blok önündeki söğüt ağacına çıkarak, "iki çocuklu ve işsiz olduğunu, bakkala borcu bulunduğunu" söyledi AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'ün kendisine kağıt toplama arabası aldığını, yine de geçinemediğini ifade eden Helvacı, 700 liraya ihtiyacı olduğunu belirtti. CHP'li vekil Ensan Öğüt eylemciye 700 lira vererek ağaçtan indirdi.

En çok yazarkasa eylemi ses getirdi

Başbakanlık önünde geçim sıkıntısı nedeniyle gerçekleştirilen ve en çok ses getiren olaylardan biri ise "yazarkasa eylemi" olmuştu. 2001 krizi ardından gerçekleştirilen eylemde merhum başbakan Bülent Ecevit binadan çıkarken bir esnaf yanında getirdiği yazarkasayı başbakanlık önünde fırlatıp atmıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir