Türkiye'den ilk 'Katar' açıklaması geldi

Çavuşoğlu, Katar'la 7 ülkenin diplomatik ilişkilerini kesmesiyle ilgili, "Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için destek veririz"şeklinde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman milletvekillerinin ziyaretine ilişkin, "Şu an itibariyle İncirlik değil Konya'daki NATO üssüne ziyaret mümkün." dedi.

Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerde Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üssü ziyaret etme taleplerinin de ele alındığını belirten Çavuşoğlu, konunun 24-25 Mayıs'ta Brüksel'de NATO Zirvesi'ndeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesinde de gündeme geldiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Bizim Brüksel'de de Sayın Cumhurbaşkanımızla Şansölye Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Bunları da, İncirlik dahil, biz hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. Daha önce de açıklamıştık, Konya'ya ziyaretin mümkün olduğunu ben bizzat açıklamıştım." diye konuştu.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Bakan Çavuşoğlu, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin yaptığı açıklamasında, "Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz" dedi.

Dışişleri: Karardan üzüntü duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığı'nca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ile Katar arasında yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, "Terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve sınamalarla ancak birlik ve beraberlik içinde mücadele edilebileceği unutulmamalıdır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın, 4 ülkenin 'terörizm ve aşırılıklardan korunmak' için komşuları Katar'la tüm ilişkilerini kestiğini duyurmasının ardından yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın bu sabah Katar'la diplomatik ilişkilerini kesme ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar uygulamaya koyma kararı aldıkları öğrenilmiştir. Bu karardan büyük üzüntü duyuyoruz. Bölgemiz çeşitli ülkelerde devam eden krizler nedeniyle derin bir istikrarsızlıktan geçmektedir. Böyle bir dönemde bölgesel dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'nin stratejik işbirliği içinde olduğu ve bölgesel barış, güvenlik ve istikrar bakımından önemli bir role sahip bulunan Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin kendi aralarındaki görüş ve yaklaşım farklılıklarını diyalog yoluyla çözmeleri en halisane temennimizdir. Terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve sınamalarla ancak birlik ve beraberlik içinde mücadele edilebileceği unutulmamalıdır.

Türkiye, bölgesinin sorumlu bir aktörü ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Zirve Dönem Başkanı olarak dost ve kardeş ülkeler arasında yaşanan bu anlaşmazlığa en kısa sürede çözüm bulunması hususunda üzerine düşeni yerine getirmeye hazırdır"

Katar ile ilişkilerini kesen ülke sayısı 5'e çıktıKatar ile ilişkilerini kesen ülke sayısı 7'ye çıktı