Kayıp uçakta "sorun yok" konuşması

Çin'e giderken 8 Mart'ta kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağında, son konuşmalarında herhangi bir sorunun olmadığı yönünde olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUALA LUMPUR - Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, Uçak ve Haberleşme Adresleme ve Raporlama Sistemi ile iletişimin kesilmesinin ardından kontrol kulesi ile kokpit arasında yapılan son görüşmedeki sözlerin ''Pekala, iyi geceler'' olduğunu belirtti.

Çok karışık olan soruşturmanın uluslararası çabalarla devam ettiğini dile getiren Hüseyin, uçağın son hareketlerinin tespiti amacıyla toplanacak radar ve uydu verilerinin arama bölgesini daraltarak soruşturma için daha uygulanabilir bir alan yaratacağını kaydetti.

Öte yandan kontrol kulesi ile yapılan son görüşmenin pilot mu veya yardımcı pilot ile mi yapıldığı ise cevap bulamayan sorulardan

Araştırmacılar, uçaktaki birilerinin, uçak havalanmasından yaklaşık 40 dakika sonra iki iletişim sistemlerinden birini devre dışı bıraktığını, yaklaşık 14 dakika sonra uçakların ticari veri sistemi olan uydu alıcı- erici sisteminin hizmet dışı bıraktığını belirtiyor.

Boeing 777 yolcu uçağının 8 Mart'ta Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 227 yolcusu ve 12 kişilik mürettebatla havalandıktan kısa bir süre sonra kaybolmasından bu yana çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Kaybolmadan önce son kez Güney Çin Denizi üzerinde görülen uçağın, batıda Malakka Boğazı'na doğru rotasını değiştirdiği ileri sürülmüştü.