Kayıp ve kaçak düştü, fatura arttı

Elektrik Mühendisleri Odası, enerji maliyetlerinde oluşan indirimlerin tüketiciye yansıtılmadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), enerji maliyetlerinde oluşan indirimlerin tüketiciye yansıtılmadığı vurgulayarak, "Dağıtım sistemi kullanım bedeline yapılan artış ile sayaç okuma bedelinin abone başına belirlenen bedeliyle tüketici bir kez daha unutulmuş ve dağıtım şirketlerine gelir kapısı yaratılmıştır. Mızrak artık çuvala sığmaz olmuştur" dedi. 
EMO'dan yapılan yazılı açıklamada, "Yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanan yeni elektrik tarifesinin tüketicilerin aleyhine, ancak dağıtım şirketlerinin lehine pek çok 'ince ayar' içerdiği belirlendi" denildi. EMO'nun yaptığı hesaplamalara göre kilovat saat başına alınan kayıp-kaçak enerji bedelinde yüzde 16.36, net enerji bedelinde yüzde 1.43 düşüş yaşanmasına rağmen, dağıtım hizmet bedeli yüzde 20.7, perakende hizmet bedeli yüzde 7.11 oranında arttırıldığı belirtilen açıklamada, "Böylece elektrik tarifesinde yapılması gereken indirim, hizmet bedelleri pahalılaştırılarak dağıtım şirketleri adına buharlaştırıldı. Sayaç okumaya yapılan yeni düzenleme ile tüketiciler aleyhine olan uygulamadan yargı kararıyla vazgeçilirken, adeta 'yargı kararı böyle uygulanır' dercesine meskenlerden yüzde 150'ye ulaşan zamlı sayaç okuma bedeli alınmasının yolu açıldı" ifadeleri kullanıldı. 
Yeni tarifede, sayaç okuma bedelinin fatura dışında gibi gösterilerek fiyatlarda hiçbir değişiklik yapılmadığı, yani zam yapılmadığı izlenimi yaratıldığı kaydedilen açıklamada, "Cüzi zam olarak bu bedele yapılan yüzde 150'lik zam görmezden gelinebilirse de kalemler arasında oynama yapılarak özellikle kayıp ve kaçak miktarındaki azalma nedeniyle gerçekleştirilmesi gereken fiyat indiriminin şirketlere dağıtım ve perakende hizmet bedeli olarak aktarılması kabul edilebilir değildir. Böyle bir düzenlemenin elde patlayan bol sıfırlı dağıtım özelleştirmelerini sonuçlandırmaya ve hükümetin para ihtiyacını karşılamaya yönelik bir girişim olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır" denildi. 
Açıklamada ayrıca, enerji (net enerji ve kayıp/kaçak) maliyetlerinde oluşan indirimlerin tüketiciye yansıtılmadığı vurgulanarak, "Dağıtım sistemi kullanım bedeline yapılan artış ile sayaç okuma bedelinin abone başına belirlenen bedeliyle tüketici bir kez daha unutulmuş ve dağıtım şirketlerine gelir kapısı yaratılmıştır. Mızrak artık çuvala sığmaz olmuştur" ifadeleri kullanıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir