KCK tutuklusu 94 sanık tahliyesini talep edecek

Diyarbakır Barosu, KCK ana davasında tutuklu yargılanan aralarında milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile avukatların da bulunduğu 94 sanık hakkında tahliye talebinde bulunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu, Anayasa Mahkemesinin kararı ile Diyarbakır'da 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 tutuklu milletvekilinin tahliyesinin ardından, KCK ana davasında tutuklu yargılanan aralarında milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile avukatların da bulunduğu 94 sanık hakkında tahliye talebinde bulunacağını açıkladı.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı ile CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 tutuklu milletvekilinin tahliyesinin ardından Diyarbakır Barosu, KCK ana davasında yargılanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile avukatların yer aldığı tutuklu 94 sanıkla ilgili yargılandıkları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye edilmeleri için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. 

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Cihan Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu milletvekillerinin tahliyelerine ilişkin başvurularını çok hızlı bir şekilde inceleyerek karara bağladığını hatırlatarak, karar ile biri bağımsız, 4'ü BDP'li tutuklu 5 milletvekilinin tahliye edilmesinin ardından KCK ana davasında yargılanan tutuklu müvekkilleri için de kararın emsal olacağını düşündüklerini söyledi. 

"Anayasa Mahkemesinin 'tutukluluklarının makul süreyi aştığı' ve 'seçilme haklarının ihlali' gerekçesi ile milletvekilleri ile ilgili kararı emsal göstererek KCK ana davasında yargılanan tutuklu 94 sanığın tahliye edilmesi için Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunacağız" diyen Aydın, taleplerinin reddedilmesi halinde karara ilişkin üst mahkeme olan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunacaklarını belirtti. 

Aydın, üst mahkemenin de itirazı reddetmesi halinde tutuklu 94 müvekkilleriyle ilgili Anayasa Mahkemesine zaman kaybetmeden tahliye talebinde bulunacaklarını kaydetti. 

Tutuklu yargılanan 94 müvekkilleri arasında belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ve meslektaşlarının da bulunduğuna dikkati çeken Aydın, "Tutuklu 94 müvekkilimizin tahliyesi için Anayasa Mahkemesine göndereceğimiz dilekçelerde bu davaların öncelikli olarak görülmesi yönünde tedbir talebinde de bulunacağız. Anayasa Mahkemesinin iç tüzüğün 73. maddesine göre gerekli görmesi halinde bazı başvuruları öncelikli olarak görüp karara bağlayabiliyor" diye konuştu. 

Özel Yetkili Mahkemelerin hukuksal konumunu Anayasa Mahkemesinde tartışmaya açacaklarını ifade eden Aydın, şöyle dedi: 

"Son dönemlerde Özel Yetkili Mahkemelerin tutumları, durumları ve hukuksal kararları kamuoyunda çok büyük tartışmalara yol açıyor. Bu nedenle Türkiye'de yeniden yargılanma konusu tartışılıyor. Anayasa Mahkemesine bu talebimizde Özel Yetkili Mahkemelerin hukuka aykırı mahkemeler olduğunu ifade edeceğiz. Bu kapsamda müvekkillerimizin tahliye edilmeleri konusunda taleplerimiz olacak" 

Bu konularda ilginizi çekebilir