Kemer sıkma resesyonu tetikleyebilir

Euro'nun geleceğinin şüpheli diyen Stiglitz, İspanya'nın spekülatörlerin saldırısına uğramasının bir zaman meselesi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nobel ekonomi ödülü sahibi Joseph Stiglitz, Avrupa geneline yayılan kemer sıkma dalgasının, yeni bir resesyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Stiglitz "Freefall/Serbest Düşüş" adlı kitabının güncellenmiş baskısında, Euro'nun geleceğinin şüpheli olduğunu ifade ederek, spekülatörlerin yakın zamanda uzun süreli daralmadan sonra toparlanmakta zorlanan İspanya'yı hedefleyebileceklerini vurguladı.

Çok sayıda ülkenin erken şekilde harcamaları kısmasıyla birlikte küresel talebin düşebileceğine ve büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çeken Stiglitz, bunun, belkide çift dipli bir resesyona neden olabileceğine işaret etti. Stiglitz, ABD'nin küresel bir resesyona neden olmuş olabileceğini, ancak Avrupa'nın da aynı şekilde sorumlu olduğunu kaydetti.

Joseph Stiglitz, İspanya'nın büyük çaplı harcama kesintilerinin, ülkedeki işsizlik oranını artırabileceğine ve ülke ekonomisini yavaşlatabileceğine işaret ederek, ülkeyi Arjantin'in 10 yıl önce yaşadığına benzer bir ölüm sarmalına girebileceği konusunda uyardı. Stiglitz, İspanya'nın şu anda spekülatörlerin saldırısına uğramadığını ancak bunun yalnızca bir zaman meselesi olduğunu ifade etti.

Euro'nun geleceğine de değinen Stiglitz, Euro ve İspanya'nın, Euro Bölgesi hükümetlerinin bütçe açığını azaltmak amacıyla uygulamaya koyduğu tasarruf planlarının tehdidi altında olduğunu vurguladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir