Kentsel dönüşüm sanayi sitesinden başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN

sakarya@dunya.com

1970'li yıllarda faaliyete geçen Dörtyol Sanayi Sitesi, Sakarya'nın modern sanayilerinden biri olarak uzun yıllar hizmet verdi. İstanbul-Ankara karayolu üzerinde kurulan Dörtyol Sanayi Sitesi hizmete girdikten kısa süre sonra hızla gelişerek Türkiye'nin dört bir tarafına adını duyurdu ve Sakarya'ya da önemli bir imaj kazandırdı. Otomotiv sektöründe bakım ve servis hizmetlerinde uzmanlaşarak tüm ülkeye hizmet veren bir merkez oldu. Ancak zaman içerisinde gelişmelerden uzak kalan ve kendini yenileyemeyen Dörtyol Sanayi Sitesi bugün Sakarya'nın en sorunlu bölgelerinden biri olarak Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kamuoyunda tartışmaya açıldı.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında uygulanacak proje kapsamında Dörtyol Sanayi Sitesi'nde bulunan 4 bine yakın işyeri yıkılacak ve buraya daha modern mimaride dükkânlar, showroomlar yapılacak. 205 hektar alanda uygulanacak bu proje ile sanayi esnafının daha sağlıklı ve modern şartlarda sanayi dükkânlarına kavuşması sağlanacak. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı alanda modern mimarisi ile showroomlar, kente ve bölgeye hizmet edecek 5 yıldızlı otel, büyük alışveriş merkezleri, prestij konut alanları, belediye hizmet binası bulunacak. Yeniden projelendirilerek yapılacak bu alanın sosyal ve kültürel tesisler ve yeşil alanları ile modern ve gelişen şehirciliğin simgesi haline gelmesi hedefleniyor.

5 yılda bitirilmesi hedeflenen Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi, Sakarya'nın giriş kapısı konumunda olan bir alanda olması bakımından da Sakarya'nın vitrini olacak nitelikte. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde devam eden proje kapsamında 6 bin kadar konut, 250 bin metrekare ticari plaza ile 50 bin metrekare mahalli ticaret alanı ve 700 kadar yeni atölye ve tamirhanenin, Dörtyol Sanayi Sitesi'nde bulunan esnaflara tercihleri doğrultusunda verilmesi planlanıyor. Yine aynı alan içinde, hem projenin hem de Sakarya kentinin ekonomik dinamizmini artıracak olan 125 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi ile 25 bin metrekarelik bir 5 yıldızlı otelin de inşa edilmesi planlanıyor. Ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet binasının da bu proje alanı içinde konumlandırılması düşünülüyor.

Söz konusu yatırımların toplam inşaat alanı 1.5 milyon metrekare, ekonomik değeri ise 2 milyar lira. Projenin tamamlanması için öngörülen süre ise 5 yıl. Proje gerçekleştirilebilirse Sakarya bu alanda Türkiye'ye örnek olabilecek önemli bir çalışmanın öncülüğünü de yapmış olacak. Ancak önemli bir finansman gerektiren bu projenin planlanan sürede sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için Dörtyol Sanayi Sitesi'nde bulunan esnafların ve kamuoyunun desteğine ihtiyaç var.